Afbeelding
Foto door form PxHere

Veilig motorrijden in de herfst met deze tips

Partnercontent

Langzaamaan moeten we er aan geloven, de herfst doet zijn intrede. De temperatuur daalt en er liggen steeds meer bladeren op de weg. Maar ondanks dat de rijomstandigheden iets anders zijn, kun je in de herfst nog lekker blijven motorrijden. Met onderstaande tips houd je het veilig. 

1. Ga voorbereid de weg op

In de herfst kan het weer gemakkelijk omslaan, van warm naar koud, maar ook van droog naar nat. Het is daarom verstandig om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Neem hierbij altijd het zekere voor het onzekere. Je kunt beter voor de zekerheid met een regenpak de weg op gaan, dan je compleet nat laten regenen door een onverwachte stortbui.

2. Scan de weg voor je nog beter

Het is in de herfst nog belangrijker om de weg continu te scannen. Bladeren, takken en zand waaien door de wind de weg op. Modder van landbouwvoertuigen rond weilanden is ook funest voor je rijplezier. Deze factoren maken de ondergrond waarop je rijdt verraderlijk, zeker in de bochten. De kans op een valpartij is hierdoor een stuk groter. Blijven scannen dus! 

3. Zorg voor een schoon vizier

Door de regen en het vallende blad wordt je vizier sneller wazig. Zorg er daarom voor dat je vizier schoon en krasvrij is in de herfst. Zonlicht kan door krassen worden omgebogen, hierdoor komen de stralen op een vervelende manier je vizier binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je uit je concentratie wordt gehaald en minder goed op het verkeer let.

4. Controleer de staat van je banden

In de herfst daalt de temperatuur buiten, waardoor de motorbanden ook minder snel opwarmen. Hierdoor kun je pas later gebruik maken van de optimale grip van de banden. Uiteraard verschilt dit per band. Rij je het hele jaar door veel of rij je vaak in regen? Dan is het aan te raden om hier je bandenkeuze op aan te passen.

5. Pas op de kou

Naast dat je banden minder snel warm worden, kun je zelf ook aardig afkoelen in de herfst. Zorg  er daarom voor dat je warm gekleed bent. Neem eventueel zelfs een colletje en je winterhandschoenen mee. Als je koud wordt, heb je namelijk meer kans op concentratieproblemen en daarmee ongevallen.

Ook belangrijk: vergeet geen motorverzekering af te sluiten

Weer of geen weer, zomer of herfst: te allen tijde is een motorverzekering verplicht. Meer dan logisch, want met deze verzekering is je mooie motor goed verzekerd bij schade.

Wil je je lieveling op wielen verzekeren tegen schade, maar kun je moeilijk kiezen tussen alle verzekeringen? Dat is geen probleem. Je kunt hier gratis je motorverzekering vergelijken. Zo vind je binnen een paar minuten een passende motorverzekering.

advertentie