Afbeelding
Foto door Thirdman via Pexels

Het dilemma van een karper visser. Ga ik voor een boilie of ander aas?

Partnercontent

Karpers zijn binnen de hengelsport de meest geliefde vangst van een sportvisser. Wanneer je wel eens een karper aan  de lijn hebt gehad, snap je gelijk waarom. Karpers zijn namelijk ongelooflijk sterk, hier zul je ook je materiaal op moeten aanpassen wanneer je deze gigantische vis wilt vangen. Naast zijn brute kracht, kunnen karpers ongelooflijk groot en zwaar worden. Karpers kunnen ver over een meter lang worden en tot maar liefst 35KG zwaar! Je kunt je hierdoor vast goed voorstellen wat voor spanning er op je lijn komt te staan als je het gewicht met deze vis aan gaat.

Toch is het vangen van een karper niet makkelijk. Het zijn slimme beesten die zich niet makkelijk laten vangen. Daarom is het belangrijk dat je goed materiaal gebruikt. Ook het juiste voer per water en jaargetijde speelt hierin een ontzettend belangrijke rol. Er is keuze uit veel verschillende soorten voer, in de nodige kleuren, gecombineerd met verschillende kleur en smaakstoffen. Vooral op het gebied van boilies zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen zoete boilies en vismeel boilies.

De diversiteit van boilies

Op het gebied van zoete boilies zijn scopex boilies, caramel boilies, aardbei boilie, banaan boilies en ontzettend veel andere soorten boilies erg populair. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is leverbaar. Ook zijn er vele creaties waarvan de zoete smaak niet een specifieke naam heeft. Het blijft een raadsel wat het nou precies is.

Naast zoete boilies zijn vismeel boilies ook ontzettend geliefd. Vismeel boilies kunnen uit verschillende soorten vismeel bestaan. Denk hierbij aan tonijnmeel, zalmmeel, haringmeel of makreel meel. Ook zijn er boilies die uit andere waterinsecten bestaan. Zo is een krill boilie één van de populairste boilies van Nederland. Krill is een garnaalachtig beestje afkomstig uit de oceaan, de karpers zijn hier dol op!

Toch zit er ontzettend veel verschil tussen boilies die dezelfde smaak blijken te hebben. Dit heeft vaak met de verkoopprijs van de boilie te maken. Je kunt namelijk 3% tonijnmeel in een boilie verwerken, maar ook 20%. Vaak worden goedkopere boilies hoofdzakelijk afgedraaid met goedkope grondstoffen zoals maïsmeel of tarwebloem. Hierdoor heeft deze boilie een lagere kostprijs, maar is hij kwalitatief ook een stuk minder goed, omdat er weinig voeding in zit.

Zaden en noten voor het karper vissen

Naast boilies, zijn ook partikels en tijgernoten erg populair om mee te vissen. Partikels is een overkoepelende naam van allerlei verschillende soorten noten, granen, zaden en bonen. Denk bijvoorbeeld aan: maïs, tarwe, dari, hennep, boekweit, erwten of pinda’s. Deze producten moeten voordat ermee gevist kan worden, eerst worden geweekt en gekookt. De tijd van het koken verschilt per product. Doordat de zaden worden geweekt en gekookt, worden ze zacht. Hierdoor zijn ze verteerbaar voor de karper.

Ook tijgernoten doen het goed binnen de karper visserij. Deze noten zijn lekker zoet en erg geliefd door de karper. Ook tijgernoten dienen geweekt en gekookt te worden voor gebruik. Deze noten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Het is erg belangrijk dat tijgernoten vers zijn, hierdoor gaan ze slijmen na het koken.. karpers zijn hier dol op!

advertentie