
Foto door Andy Barbour via Pexels
Examenstress in het tweede coronajaar gelukkig niet nodig
Inmiddels leven we alweer bijna twee jaar met strenge maatregelen als gevolg van covid-19. Dit heeft onze gehele samenleving ontwricht en veel effect gehad op de jongere generatie. Dit geldt zowel voor de zeer jonge kinderen als de pubers in ons land. Denk alleen maar aan groep 3 leerlingen die in hun gehele schoolbestaan iedere jaar in lockdown hebben gezeten. Maar ook de eindexamenkandidaten van 2022. Zij hebben in de afgelopen twee jaar bijna meer thuisonderwijs gehad dan fysieke les. Dat dit achterstanden veroorzaakt is wel duidelijk. Hoe groot die achterstanden zijn, is per kind verschillend.
Wat ook duidelijk is, is dat dit voor extra stress zorgt in het eindexamenjaar. Zeker nu het Centraal Eindexamen weer om de hoek staat. Gelukkig is volgens experts examenstress in het tweede coronajaar niet nodig. Ook nu heeft de overheid maatregelen getroffen om de eindexamenkandidaten tegemoet te komen.
Wat kunnen de ouders doen?
Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat ouders een veel grotere rol zullen spelen in het eindexamenjaar. Groter dan anders. Zeker nu we weer in de zoveelste lockdown terecht zijn gekomen. Hoewel vakdocenten er willen zijn voor je kind, moet er ook veel meer thuis worden gedaan. Zorg daarom voor een rustige en positieve omgeving en draag bij aan een betere leeromgeving voor je kind. Probeer ook de juiste materialen aan te reiken om het leren gemakkelijker te maken voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan samenvattingen examens VMBO-kader, VMBO-TL, HAVO en VWO. Op die manier draag je bij aan een betere leeromgeving.
Nieuwe maatregelen
Ook dit jaar heeft de overheid enkele maatregelen getroffen om eindexamenleerlingen tegemoet te komen. De belangrijkste nieuwe maatregel is dat leerlingen twee herkansingen mogen doen in plaats van één. Hierdoor beschikken ze over meer mogelijkheden om alsnog de kernvakkenregeling of de 5,5-regelingte behalen. Daarnaast beschikken ze over de keuze om in het eerste tijdvak examen te doen óf in het tweede tijdvak. Voorheen was hier geen keuze in. Het tweede tijdvak werd gebruikt voor speciale situaties waarbij het kind onmogelijk examen kon doen in het eerste tijdvak en diende voornamelijk voor herkansingen.
Tegenwoordig beschikken leerlingen over de keuze om één of meerdere vakken in het tweede tijdvak te doen. Op die manier hebben ze langer de tijd om zich voor te bereiden voor een vak waar ze minder goed in zijn. In de tussentijd kunnen ze extern hulp in schakelen. Daarnaast is het ook mogelijk om alle centraal examens in het tweede tijdvak te doen. Deze optie is ontstaan doordat de overheid verwacht dat er genoeg leerlingen zullen zijn die tijdens de examens verplicht in quarantaine zitten en daardoor het examen niet kunnen maken. Het tweede tijdvak wordt in dat geval gebruikt als inhaalmoment.
Dan is er ook nog een derde tijdvak. Die wordt ingezet voor de mensen die pas voor de eerste keer examen gedaan hebben in het tweede tijdvak. Dit biedt de mogelijkheid om nog te kunnen herkansen.