Afbeelding
Foto: Shutterstock

Opsporen van een daklekkage vaak niet eenvoudig

Partnercontent

Zeker in het najaar en de winter krijgen huishoudens te maken met lekkages aan het dak, of bijvoorbeeld overstromingen van de dakgoot. Takken slaan tegen de dakbedekking aan en de grote hoeveelheid bladeren die bomen en struiken laten vallen verstoppen de afvoerpijp. Uiterst vervelende situaties, daar de schade als gevolg van zo’n daklekkage of verstopte regenpijp groot kan zijn. Specifiek voor een lekkage aan het dak geldt daarbij, dat het opsporen van de bron hiervan doorgaans niet eenvoudig is. Een specialist op het gebied van lekdetecties kan hulp bieden bij het achterhalen van een lekkage. Lekkages komen overigens niet uitsluitend in het najaar en de winter voor. Ze kunnen ook het gevolg zijn van de felle zon in de zomer, welke een verouderde bitumen dakbedekking laat scheuren.

Professionele hulpmiddelen voor lekdetectie aan het dak 

Moorman Totaal Techniek is een voorbeeld van een partij die hulp kan bieden bij het oplossen van een lekdetectie. Deze partij beschikt over verschillende professionele hulpmiddelen, die het opsporen van een lekkage onder het dak relatief eenvoudig maken. Er zijn meer partijen die hulp kunnen bieden. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een rookproef, waarbij gekeken wordt waar de rook naar buiten komt. Ook het inzetten van een kleurstof kan een optie zijn. In dit geval zoekt men binnen het pand naar de plek waar het gekleurde water zichtbaar wordt. Op basis van een uitgebreid rapport na afloop van een lekdetectie, kan een externe partij zorgen voor het verhelpen van de schade. Een specialist op het gebied van een lekdetectie zal op basis van een inventarisatie van de situatie bepalen welke methode het meest geschikt is.

Daklekkage kan tot rottend hout leiden

Een van de grootste gevaren van een lekkend dak zit in het feit, dat het vocht in het houtwerk onder de dakbedekking zou kunnen trekken. Hier leidt het tot rottend hout, wat de stabiliteit van de dakconstructie in gevaar kan brengen. Des te sneller het lek opgelost is, des te kleiner is de kans logischerwijs dat het hout begint te rotten. Niet alleen kan in het uiterste geval de stabiliteit van het dak in gevaar komen. Ook is het vaak bijzonder lastig om de schade aan houten constructies op te lossen. Het hout zal gedeeltelijk vervangen moeten worden in veel gevallen.

Onderhoud aan het dak uit laten voeren

Om de kans op een lekkend dak te verkleinen, wordt aangeraden het dak regelmatig te laten controleren op schade. Denk bijvoorbeeld aan kleine scheurtjes of gaten die zichtbaar zijn geworden. Ze kunnen het gevolg zijn van ouderdom. Het herstel hiervan in de zomer maakt dat het dak goed waterdicht is tijdens de herfst en winter. Wanneer heb jij het dak voor het laatst laten onderhouden? 

advertentie