Afbeelding
Cover photo created by karlyukav - www.freepik.com

Geluidsoverlast, hoe pak je het aan?

Partnercontent

Geluidsoverlast is in Nederland een enorm probleem. Een probleem waarvan je zou hopen dat het in hoeveelheid afneemt, maar het is eigenlijk de laatste jaren alleen maar erger geworden. Dit is met name toe te wijden aan de betaalbaarheid van zware muziekinstallaties. Waar er vroeger maar enkele mensen waren met enorme zware muziekinstallaties in huis is anno 2022 bijna elke woning in staat om hele harde geluiden te produceren. Omdat geluidsoverlast zo’n groot probleem is proberen we je in deze blog enkele tips te geven die je kunnen helpen bij het oplossen van de overlast.

Ga in gesprek

Geluidsoverlast is over het algemeen op te delen in twee categorieën. In de ene categorie hebben de buren wel weet van de geproduceerde geluidsoverlast en in de andere categorie niet. In welke van de twee categorieën de geluidsoverlast ook valt, het is altijd belangrijk om het gesprek met de buren aan te gaan. Zo heb je in ieder geval te weten gegeven dat jij overlast ervaart van de geluiden en kunnen ze hier rekening mee houden. Hoe jij het gesprek in moet gaan is wel afhankelijk van de categorie waar de geluidsoverlast in valt. Als de buren namelijk zelf ook op de hoogte zijn van het geluidsoverlast, dan dien je dit een stuk voorzichtiger te brengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de buren een jonge baby hebben die de hele dag aan het huilen is. De kans is groot dat de buren zelf ook enorm veel last hebben van de geluidsoverlast die door de baby geproduceerd wordt. Een voorzichtige aanpak is in dit geval dan ook raadzaam. Als de geluidsoverlast door de buren zelf veroorzaakt wordt, bijvoorbeeld door veel te harde muziek te luisteren, dan is de voorzichtigheid al een stuk minder nodig. De buren kiezen er namelijk zelf voor om zulke harde geluiden af te spelen en zouden ook goed moeten weten dat deze overlast kunnen veroorzaken.

Juridische stappen

Over het algemeen zijn juridische stappen stappen die je dient te vermijden als het gaat om een burenconflict. Deze stappen zullen er namelijk voor zorgen dat de band met de buren voor altijd veranderd, ondanks van de uitkomst van de het proces. Doe dit dan ook alleen maar als de buren jouw verzoeken volledig in de wind slaan. Het is hierin belangrijk om een aantal stappen te volgen. Zo dien je alle vormen van communicatie met betrekking tot de geluidsoverlast te documenteren. Dit kun je doen in bijvoorbeeld een logboek. Daarnaast is het belangrijk om ook de mening van de andere buren te horen. Het gebeurt namelijk bijna nooit dat er maar één woning last heeft van de geluidsoverlast. Met goede documentatie & het inspringen van de andere buren kun je een rechter al snel overtuigen van de ernst van het probleem en van jouw gelijk.

advertentie