Afbeelding
Foto: Unsplash

Het verduurzamen van transport via zee

Partnercontent

Duurzaamheid, een begrip welke je steeds vaker tegenkomt en waar zowel consumenten als producenten steeds meer waarde aan hechten. Waar staat duurzaamheid precies voor?

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst) - langdurend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig, het milieu weinig belastend. 

Door de Van Dale wat statisch uitgelegd, maar wat duurzaamheid eigenlijk simpel gezegd inhoudt is dat de focus zowel wordt gelegd op de economische en sociale levensbehoeften van de huidige generatie als op die van de toekomstige generatie. Ook binnen de zeetransport wordt hier steeds vaker rekening mee gehouden. Welke initiatieven zijn er in het leven geroepen om dit type transport zo duurzaam mogelijk te laten verlopen?

Groupagevervoer

Een eerste manier om transport via zee duurzamer te laten verlopen, is door ervoor te kiezen een opslagcontainer te delen. Dit wordt ook wel groupagevervoer genoemd. Door namelijk een container te huren en deze te delen met andere ondernemers of producenten zorg je ervoor dat waar voorheen meerdere halfvolle containers werden vervoerd, er nu enkel en alleen (en dus meer) volle containers worden getransporteerd. Dit resulteert niet alleen in een efficiënter transport, het vermindert ook nog eens de hoeveelheid CO2 uitstoot. 

Het varen met emissieloze schepen

Het vaker varen met en inzetten van emissieloze schepen is een kostbaar initiatief, maar wel een enorm duurzame. Een emissieloos schip is namelijk een schip dat vanwege de dieselelektrische aandrijving minder CO2 uitstoot realiseert en daarnaast beschikt over twee generatoren, een accu en een efficiënt onderwaterschip. Dit initiatief wordt gestimuleerd door onder andere banken die eerder een lening verstrekken voor efficiënte schepen en door havens die schone schepen korting geven op het havengeld. 

One-way containers

One-way containers, de naam zegt het eigenlijk al. One-way containers zijn containers die maar één kant op gaan, onder de strikte voorwaarde dat transport alleen plaatsvindt wanneer de container volledig vol zit. Dit voorkomt dat lege of halflege containers worden teruggestuurd en beperkt hiermee onnodige CO2 uitstoot. De strekking - het vervoeren van volle containers - is eigenlijk gelijk aan die van groupagevervoer. Hoe meer CO2 uitstoot er beperkt kan worden, hoe beter.

Elk initiatief draagt bij aan een duurzamere manier van transport. Welke ontwikkelingen denk jij dat er nog zullen komen?

advertentie