Afbeelding
Foto Pixabay

Hou hier rekening mee tijdens je zwangerschap

Partnercontent

Zwanger? Gefeliciteerd! Binnen negen maanden zet je een prachtig kindje op de wereld en je kunt waarschijnlijk niet wachten tot je zoontje of dochtertje er is. Voor het zover is, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden tijdens de zwangerschap. Wij geven je graag wat tips, zodat je volop kunt genieten van deze bijzondere periode in je leven.

Blijf bewegen

Sporten en zwangerschap? Ja, het gaat samen. Sterker nog, voldoende blijven bewegen is heel belangrijk. Het houdt je lichaam in topconditie, zodat jij de laatste loodjes en de bevalling zelf makkelijker goed doorkomt. Ga bijvoorbeeld zwemmen of wandelen. Er zijn uiteraard ook sporten die minder geschikt zijn wanneer je zwanger bent. Denk aan contactsporten en zeer intensieve sporten. Twijfel je? Je verloskundige geeft je graag advies over wat wel en niet mogelijk is wanneer je in verwachting bent.

Vermijd de zon

Zwanger in de zomer? De verleiding om te zonnen is wellicht groot, maar je huid blootstellen aan de zon is af te raden. Je kunt namelijk vlekken op je huid krijgen. Denk maar aan het zogenaamde zwangerschapsmasker, waarbij je pigmentvlekken op je gezicht krijgt. Deze gaan bovendien niet altijd weg nadat je kindje geboren is. Beter is het dus om de zon negen maanden te mijden

Eet gezond

Gezond eten is niet altijd eenvoudig tijdens de zwangerschap. Vooral het eerste trimester kan het een uitdaging zijn met de misselijkheid in de ochtend. Probeer zoveel mogelijk gezond te eten en hou daarbij de schijf van vijf aan. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je absoluut niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap. Vraag hiervoor om een lijst bij je verloskundige.

Om ervoor te zorgen dat je alles binnenkrijgt dat jij en je baby nodig hebben, ook als je misselijk bent, neem je het beste multivitaminen die speciaal voor zwangere vrouwen samengesteld zijn. Vergeet ook niet je foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk om te doen vanaf de vierde week van de zwangerschap tot aan de tiende week. Tot slot is het belangrijk om 10 mg vitamine D per dag te nemen. Dit ondersteunt je baby bij het ontwikkelen van zijn of haar botten.

De babykamer klaarmaken

De babykamer maak je het beste vroeg gereed. Aan het eind van de zwangerschap heb je hier waarschijnlijk niet voldoende energie voor. Bovendien zijn er dan heel veel andere zaken die je wellicht nog wilt afhandelen alvorens de baby komt. Het beste begin je aan de babykamer wanneer je drie maanden zwanger bent. Je hebt dan voldoende tijd en de kans op een miskraam is kleiner dan aan het begin van de zwangerschap.

Zorg voor fijne zwangerschapskleding

Je wilt je zwangerschap zo comfortabel mogelijk doorkomen. Hiervoor is fijne zwangerschapskleding nodig. Een van de eerste kledingstukken die meestal aangeschaft wordt, is de zwangerschapsbroek. Je eigen broek zit waarschijnlijk na twaalf weken niet lekker meer, omdat je buik nu begint te groeien. Ook de zwangerschaps-bh wordt meestal vlot aangeschaft, want de borsten beginnen al na zes weken te groeien. Andere zwangerschapskleding die je waarschijnlijk nodig gaat hebben zijn; truien, shirts, jurken, ondergoed, joggingpakken en pyjama’s. Ook een jas is een noodzaak in de koudere seizoenen.

Verwijder eventuele piercings

Een piercing zetten tijdens je zwangerschap is af te raden, aangezien een eventuele infectie je baby kan schaden. Heb je al een piercing? Zolang er geen ontsteking opzet, heeft een piercing geen invloed op je baby. Wel kan een piercing ongemakkelijk worden voor jezelf tijdens de zwangerschap. Denk aan een piercing kopen voor je navel. Deze zit wellicht niet lekker meer wanneer je buik groeit. Je kunt deze dan verwijderen. Ben je bang dat het gaatje dicht groeit? Probeer dan je piercing te vervangen door een teflonstaafje. Een tepelpiercing wil je wellicht ook vroegtijdig verwijderen, omdat je tepels en borsten gevoelig kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Als je borstvoeding wilt geven, zul je de piercing sowieso na de bevalling moeten verwijderen. Genitale piercings moeten altijd ruim voor de bevalling worden verwijderd.

Wees voorzichtig met medicijnen

Overleg altijd met je huisarts of je de medicijnen die je gebruikt ook mag blijven nemen tijdens je zwangerschap. Als je ziek wordt, is het belangrijk er rekening mee te houden dat je niet alle medicijnen kunt nemen wanneer je in verwachting bent. Denk daarbij niet enkel aan ‘normale’ medicijnen, maar ook aan kruidenpreparaten.

advertentie