Afbeelding
Foto door Michael Burrows via Pexels

Wie maakt de kleding die je in Haarlem koopt?

Partnercontent

Je kunt er in Haarlem zeker niet omheen. Want onlangs werd nog de Fashion Revolution Week in onze stad gehouden. Deze week moest bijdragen aan de bewustwording van de oorsprong van de kleding die je draagt en hoe die gemaakt wordt. Denk jij er als Haarlemmer wel eens over na wat het verhaal achter een shirt of broek is die je nu draagt. Het zal zeker verrassende ontdekkingen opleveren.

Er zijn weldegelijk kledingproducenten die rekening houden met hoe een shirt of jurk gemaakt wordt. Dit heeft niet alleen met de arbeidsvoorwaarden te maken waaronder werknemers in het productieland werken. Het is minstens zo belangrijk van wat voor materiaal bijvoorbeeld een t-shirt met lange mouwen gemaakt is. Zo werd en wordt er bij de productie van katoen veel met gif zoals pesticiden gewerkt. Ook is er veel water nodig om de katoenplant te laten groeien. Zo is onderzocht dat voor het maken van één spijkerbroek gemiddeld 8000 liter water nodig is. Een hoeveelheid die bijna niet te bevatten is en waar je normaal niet bij stilstaat. Katoenproducerende landen zijn bijvoorbeeld China, Amerika, India en Pakistan. Vooral bij de laatste twee landen is dit extreme waterverbruik bijzonder pijnlijk omdat die regio op dit ogenblik getroffen wordt door een extreme hittegolf. Water is daar letterlijk een kwestie van leven en dood. Kies daarom eens voor een shirt van biologisch katoen dat zo veel mogelijk Co2-neutraal geproduceerd wordt. Iets wat ze bij het merk Undiemeister heel belangrijk vinden.

Kies daarom niet voor kleding die van synthetische stoffen zijn gemaakt. Een eigenschap van die stoffen is dat ze niet verteren. Het materiaal zorgt voor een extreem vervuilende industrie. Het gaat zelfs zover dat miljoenen kledingstukken die nooit gedragen zijn, midden in de Atacama-woestijn van Chili gedumpt zijn. Het gaat hierbij om jassen, broeken en truien.

Verhaal

Kijk dus bij de aankoop van een t-shirt of broek eens verder dan het model, de maat, de kleur of de prijs. Ga voor het verhaal achter het kledingstuk. Het verhaal achter dit kledingstuk kan vele malen meer waard zijn dan het materiaal zelf. Er zijn zelfs kledingproducenten die het verhaal in hun label zetten of daar een qr-code in aanbrengen zodat je middels de link in die code achter de oorsprong van het kledingstuk kunt komen. Van materiaal tot leveranciers, en van gebruiksinformatie tot instructies voor het recyclen van een item.

Recycling

Een ander element waar je bij de aanschaf van kleding op kunt letten, is of het voor hergebruik geschikt is als je er zelf op uitgekeken bent. In veel gevallen kun je ook bij de aanschaf van kleding aan de labels zien of het materiaal bedoeld is voor hergebruik. Is het kledingstuk nog dermate goed dan kun je het bij de plaatselijke kringloopwinkel, kledingbank of kledingcontainer deponeren. Vooral in deze tijd is er veel behoefte aan kwalitatief goede gebruikte kleding voor de vluchtelingen die uit Oekraïne komen. Ook in Haarlem zijn al verschillende inzamelingsacties geweest. Is de kleding echt te veel versleten dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid dat er poetsdoeken van gemaakt kunnen worden.

advertentie
advertentie