Afbeelding
Foto: coffeefriend.nl

Haal Italië in huis met stijlvolle Italiaanse koffiemachines

Partnercontent

Zelden smaakt koffie zo lekker als op een terrasje in Italië. De Italianen weten dan ook maar al te goed hoe je een perfecte kop espresso zet. Ook de namen van de verschillende koffiesoorten maken de Italiaanse oorsprong van deze drank duidelijk. Tegenwoordig hoef je echter niet meer naar het zuiden van Europa af te reizen, om te kunnen genieten van een authentiek kopje espresso of cappuccino. Met een luxe Gaggia, Rancilio Silvia of De’Longhi koffiemachine kun je de echte Italiaanse koffiesmaak gewoon in huis halen. Wat deze smaak precies is én wat de koffiemachines jou kunnen bieden, dat lees je hier.

De geschiedenis van het land van de koffie

Dat Italië bekend staat als hét koffieland is geen geheim, maar hoe is dat zo gekomen? In de 16e eeuw werden koffiebonen ingevoerd door koopmannen in Venetië. Deze plaats had een groot aandeel in de introductie van koffie in het vasteland van Europa. Ook de uitvinding van de espressomachine en de espresso zelf, onder andere door de Italianen Luigi Bezzera en Angelo Moriondo, hebben Italië als koffieland op de kaart gezet.

De ontwikkeling van de espressomachine zorgde dat koffie met een hogere druk en temperatuur kon worden gezet, wat een positieve invloed had op de smaak en intensiteit. Een eeuw later hebben de apparaten een behoorlijke verandering doorgemaakt, waardoor het voor consumenten steeds makkelijker is om ook thuis van een goede kop koffie te genieten. Door een Italiaanse Gaggia, Saeco of De’Longhi koffiemachine in huis te halen, kun je dan ook in ons kikkerlandje een goede, sterke en authentieke espresso zetten.

Hoe drinken de Italianen hun koffie?

Voordat we kunnen bepalen of een Rancilio of De’Longhi koffiemachine een espresso kan zetten die aan de Italiaanse eisen voldoet, is het belangrijk te weten wat dit precies inhoudt. Als grondleggers van de koffiecultuur hebben de Italianen een duidelijk idee van waar een goede koffie aan moet voldoen en hoe je deze moet drinken.

Koffie-etiquette

In Italië worden veelal traditionele koffiesoorten gedronken. Italianen houden over het algemeen dan ook niet van koffie met siroopjes, smaakmakers of toevoegingen. Een gingerbread latte valt in een traditioneel café in Rome niet snel te vinden. Daarnaast is er een Italiaanse koffie-etiquette, die trouw door veel bewoners van het land wordt nageleefd. Koffiesoorten met melk, zoals een latte of cappuccino, dien je alleen in de ochtend te drinken. In Italië wordt verondersteld dat het drinken van melk na het eten slecht is voor de spijsvertering. Een espresso mag de hele dag door gedronken worden en wordt vaak staand aan een koffiebar genuttigd. Wel dient de espresso aan een aantal eisen te voldoen, wil deze het predicaat Gecertificeerde Italiaanse Espresso krijgen. Deze certificatie wordt toegekend door het Istituto Espresso Italiano (IEI), om de unieke Italiaanse espresso-kwaliteit te waarborgen.

Italiaanse espresso

De espresso, zoals wij deze kennen, wordt door de Italianen ‘caffè’ genoemd. Een goede caffè wordt gezet van fijngemalen koffiebonen, heeft een hazelnoot- tot donkerbruine kleur en weinig tot geen bubbels. Naast een intense geur heeft het drankje een aroma dat lang blijft hangen en een ronde, volle smaak. De cafés in Italië maken gebruik van espressomachines. De werking van deze machines is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Gaggia en De’Longhi koffiemachines, die het mogelijk maken voor de consument om ook thuis van een ‘echte’ espresso te genieten.

Italiaanse koffiemachines

Misschien dat het niet mogelijk is om zelf een espresso te maken die gecertificeerd is door een Italiaans instituut. Dat de kwaliteit van de koffie echter dicht in de buurt komt van de authentieke espresso’s en cappuccino’s, bewijzen de innovatieve apparaten van verschillende Italiaanse merken. Zo haal je met een Bialetti, Saeco, Rancilio of De’Longhi koffiemachine Italiaanse kwaliteit in huis. We hebben een paar van de merken voor je uitgelicht.

Saeco espressomachine

Het Italiaanse merk Saeco begon in 1981 aan het produceren van espressomachines. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door Philips, dat zich richt op het produceren van innovatieve koffieapparaten. Philips is koploper op het gebied van koffiemachines en heeft verschillende volautomatische espressomachines van Saeco in het assortiment.

De’Longhi koffiemachine

Dit is misschien wel het bekendste merk in het rijtje. Deze Italiaanse fabrikant ontwikkelt niet alleen De’Longhi koffiemachines, maar ook tal van andere huishoudelijke apparaten. De brede collectie koffiezetapparaten bestaat uit espressomachines, stijlvolle pistonmachines en De’Longhi koffiemachines van Italiaanse kwaliteit. Met een fijne maalgraad, de juiste koffiebonen én een kwaliteitsproduct kun je met elk van de De’Longhi koffiemachines een espresso zetten die aan de Italiaanse standaarden voldoet.

Rancilio Silvia pistonmachine

Rancilio is eveneens een Italiaans merk dat al bijna een eeuw geleden is opgericht. De espressomachines van deze fabrikant staan bekend om hun pistonbediening en authentieke uitstraling. De Silvia pistonmachine werd in 1997 ontwikkeld en groeide uiteindelijk uit tot een populaire espressomachine voor thuisgebruik. De Rancilio Silvia is nog altijd in veel winkels te vinden en biedt Italiaanse kwaliteit.

Italië staat niet alleen bekend als het koffieland bij uitstek, maar blinkt ook uit op het gebied van koffiemachines. Het is het land waar de eerste espressomachines werden uitgevonden en waar dit kleine drankje nog dagelijks een groot deel uitmaakt van de cultuur. Om de echte rijke en volle smaak van espresso in huis te halen, kun je filterkoffieapparaten beter vergeten. Met een van origine Italiaanse Saeco, Rancilio Silvia of De´Longhi koffiemachine kun jij de perfecte, hazelnootbruine espresso zetten. Zo hoef jij niet langer naar Italië voor een authentieke koffie, maar haal je simpelweg Italië in huis.

advertentie