Afbeelding
Photo by Jason Blackeye on Unsplash

Hoe werken opties in gas?

Partnercontent

Met opties kunnen handelaren hun investering als hefboom gebruiken op de onderliggende activa die door de optie worden vertegenwoordigd. Deze handige, maar soms riskante financiële instrumenten kunnen worden gebruikt om aandelen, obligaties, valuta’s en zelfs futures en grondstoffen te verhandelen.

Opties

Opties zijn financiële derivaten. Dit houdt in dat het financiële producten die hun waarde ontlenen aan een onderliggend product. Wanneer men dus een optie op een aandeel koopt, schaft men niet het daadwerkelijke aandeel aan, maar dus de optie die haar waarde krijgt door dat aandeel. 

Waarom zoveel moeite doen als men ook gewoon het aandeel zelf kan aanschaffen? Nou, stel je eens voor dat je geïnteresseerd bent in het beleggen in de gassector. Toegegeven, het is een fossiele brandstof men wil er in Nederland van afstappen op den duur. Het lijkt er daarom niet op dat gas het eeuwige leven heeft als we het vergelijken met wind- of zonne-energie. 

Energiewende

Desalniettemin zijn onze oosterburen druk bezig met de Energiewende waar volop wordt overgestapt op gas. Slechtst de helft van de Duitse huishoudens stookt aardgas. Daarnaast stookt een kwart van Duitsland op brandolie en zitten er in de restgroep nog huishoudens op propaan en zelfs op steenkool! De Duitse overheid geeft dus, onder strenge voorwaarden, subsidie voor de overstap naar de relatieve schone energiebron gas.

Activa

Gas is dus nog niet voorbij zo lijkt het. Maar hoe beleg je dan in gas? Voor een particuliere belegger is het onmogelijk om een ‘stuk’ gas te kopen en het voor winst te verkopen. Hier wordt het dus duidelijk dat men een derivaat nodig heeft, dat haar waarde ontleent aan de onderliggende activa met een marktprijs. In dit geval een afgesproken hoeveelheid gas. 

Opties in gas?

Met opties heeft men de mogelijkheid om de onderliggende activa uit te betalen in geld, of het daadwerkelijk fysiek te leveren. Dit is in het geval van gas haast onmogelijk voor de gemiddelde belegger.

Als een belegger short gaat op een futures-contract voor bijvoorbeeld €10.000 aan gas, is het aan het einde van het contract lastig voor de houder om het gas fysiek aan een andere belegger te leveren. Om dit te voorkomen, kunnen futures- en optiecontracten worden afgesloten met een contante afhandeling, waarbij aan het einde van het contract de houder van de positie het verschil tussen de initiële prijs en de definitieve afwikkeling wordt gecrediteerd of gedebiteerd.

Bij de meeste brokers, zoals bijvoorbeeld Saxo Bank is het mogelijk om opties te kopen of future contracten aan te gaan. Men kan hier ook handelen in grondstoffen zonder dat het product fysiek wordt geleverd. Toch wel een geruststelling als men in gas of zilver begint te beleggen.

advertentie