Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov

Tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Partnercontent

Bedrijven produceren afval. Dit hoeft geen probleem te zijn, want afval kan in veel gevallen gewoon een grondstof zijn. Het is daarom zaak om dit goed te scheiden. Dit kan bijvoorbeeld in de juiste rolcontainer. Zo is te zorgen dat de grondstoffen eruit gehaald kunnen worden zodat daar opnieuw van te profiteren is. Met de volgende tips is veel te bereiken.

Zicht op de afvalstromen

Het allereerst belangrijk om goed zicht op het bedrijfsafval te houden. Door te weten welke afvalstromen er zijn, wordt het ook gemakkelijker om alles te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan plastic enerzijds en papier en karton anderzijds. Door hier samen met een specialist een goede analyse van te maken, is al snel heel veel te bereiken. Daaruit kan dan een advies voortvloeien om het scheiden zo goed als mogelijk te verzorgen. Scheiden bij de bron werkt altijd het best.

De juiste wijze van inzamelen

Het is ook belangrijk om voor de juiste wijze van inzamelen te kiezen. Denk aan de verschillende soorten containers die beschikbaar zijn. Het kan bijvoorbeeld slim zijn om voor een perscontainer te kiezen. Daarmee is heel veel afval compacter te maken. Zo kan je veel kwijt op een beperkt oppervlak. Kleine kantoren kunnen zo ook goed met bedrijfsafval omgaan wanneer dat nodig is. Er zijn ook veel andere opties beschikbaar.

De juiste plek voor containers kiezen

Het is belangrijk om het scheiden van afval ook gemakkelijk te maken. Doe dit bijvoorbeeld door de juiste plek te kiezen voor de containers. Wanneer dit op een gemakkelijke centrale plek te vinden is, wordt het ook wat gemakkelijker om het afval gescheiden weg te gooien. Zoek dus goed uit welke plek op kantoor het best werkt hiervoor.

Werk met de medewerkers samen

Het scheiden van afval moet niet van bovenaf worden opgelegd. Het is juist van belang om dit te doen met elkaar. Zorg daarom dus ook dat de medewerkers van alles op de hoogte zijn. Leg bijvoorbeeld uit wat het voordeel is van het scheiden op deze manier. Het is ook mogelijk om een specialist erbij te halen die ervoor kan zorgen. Wie de medewerkers goed informeert en enthousiasmeert bereikt meer. Dit is dus altijd de wijze die aan te raden is.

Stap voor stap scheiden van afval

Het scheiden van afval is een proces. Doe dit daarom stap voor stap. Wanneer nog weinig bedrijfsafval gescheiden wordt, dan kan het slim zijn om eerst met de simpele dingen te beginnen. Denk aan papier en karton. Daarna kunnen plastic en metaal volgen. Om daarna ook PMD te gaan scheiden. Stap voor stap is dan steeds meer te bereiken. Dit maakt het gemakkelijker om het uiteindelijke doel van goed scheiden van bedrijfsafval samen te bereiken.

advertentie
advertentie