Afbeelding
Foto door Rachel Claire via Pexels

Let hier op als je kleiner gaat wonen

Partnercontent

Een groot huis, je kinderen zijn allemaal uitgevlogen en de trap voelt aan als een hele beklimming. Vaak is het dan een teken om te kijken naar een seniorenwoning. Een woning waar alles op hetzelfde niveau is, weinig onderhoud nodig is en waar je volledig zelfvoorzienend kunt wonen. Maar je moet wel op een aantal aspecten letten bij het overstappen op een kleinere woning. Onderstaande tips geven aan waar je op moet letten bij het verhuizen naar een kleinere woning. 

Alles op een verdieping

Misschien wel dé reden om naar een seniorenwoning te verhuizen, is dat de trap je grootste vijand is geworden. Daarom is het zeer belangrijk om te kijken naar een woning die gelijkvloers is. Zo hoef je niet elke dag de trap op en af en is het makkelijker om door het huis te bewegen met bijvoorbeeld een rollator. Wel goed om bij een gelijkvloerse woning te checken of er geen vervelende drempels aanwezig zijn. Hier kun je namelijk naar over struikelen. 

Een centrale ligging

Wanneer je ervoor kiest om buiten het centrum te gaan wonen, dan kan het zijn dat je meer afhankelijk wordt van andere mensen voor bijvoorbeeld de boodschappen. Het is daarom fijn om een supermarkt om de hoek te hebben. Wanneer je centraal gaat wonen is dit vaak het geval en naast een supermarkt zit alles op loopafstand. Hierdoor kun je zo lang mogelijk veel zelf blijven doen. Een centrale ligging is gezellig vanwege de drukte maar ook handig om zo nu en dan even een frisse neus te halen. 

Bredere deurposten 

Ben je op dit moment nog erg vitaal? Dat is natuurlijk super fijn! Toch is het vast handig om vooruit te denken. We hopen het natuurlijk allemaal niet, maar het kan voorkomen dat je straks loopt met een rollator of zit in een scootmobiel. Let hier dan ook bij het kopen van een woning. Je moet namelijk wel eenvoudig door de voordeur komen. Goed om dus te kijken of de woning brede deurposten heeft en of de gangen ook breed genoeg zijn. Zo kun je ook met een rollator of scootmobiel makkelijk door het huis bewegen. 

De verhuizing

Het is vaak zo dat er lange tijd in hetzelfde huis is gewoond waardoor een afscheid van het huis moeilijk en emotioneel kan zijn. Het verhuizen kan verhuizen ook nog eens een hele logistieke ingreep zijn. Het is daarom verstandig om een verhuizing op een soepele en fijne manier te laten verlopen. Begin daarom met het bedenken van een verhuisplan voor een gestructureerde aanpak. Het is verstandig om de verhuizing zelf uit handen te geven. Je kunt dit door een extern bedrijf laten doen, maar ook familieleden of vrienden om hulp vragen. Dit scheelt veel stress en alles wordt netjes geregeld. 

Waar laat je je spullen?

Kleiner wonen betekent ook dat niet alle spullen mee kunnen naar de nieuwe woning. De kleinere ruimte dwingt om een hoop spullen weg te doen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er spullen tussen zitten die niet mee kunnen naar de kleinere woning maar nog niet weg kunnen. Een opslagruimte huren (bijvoorbeeld bij HuurEenBox) kan hierbij dan de oplossing bieden. Deze zijn er vaak op verschillende locaties, zo staan je spullen niet te ver van je weg. Een veilig onderkomen voor al je waardevolle spullen. 

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie