Afbeelding
Foto door Andy Barbour via Pexels

Weet je niet wat je wilt studeren?

Partnercontent

Het is één van de lastigste keuzes in je leven, je studiekeuze. Er zijn zoveel verschillende opties en het kan lastig zijn om uit te vogelen welke het beste bij jou past. Wij helpen je daar graag bij! In dit artikel bespreken we hoe je het beste erachter kunt komen welke studie bij jou past en welke studies je zou kunnen kiezen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoe vind ik een studie die bij mij past?

Er zijn verschillende dingen die je moet meenemen in je studiekeuze. Zo is het onder andere belangrijk of de studie bij je past, of je werk gerelateerd aan de studie leuk gaat vinden, of je genoeg gaat verdienen en of het werk toekomst heeft. 

  • Breng je interesses in kaart. Je kunt aan de hand van je huidige hobby’s, interesses en vaardigheden meten of een studie bij je past. Als je van jezelf weet dat je een erg creatief iemand bent en bijvoorbeeld goed kan tekenen, dan past een studie graphic design wellicht bij jou. Als je een erg goede spreker bent en over het algemeen goed een boodschap wil en kan overbrengen, dan is de opleiding communicatie een goede keuze voor jou. Het is erg belangrijk dat je werk gerelateerd aan je studie leuk gaat vinden, je wilt natuurlijk niet de komende jaren werk doen waar je een hekel aan hebt. Weeg dus goed af wat je ook echt leuk vindt om te doen. 
  • De inkomsten. Het is belangrijk om af te wegen of je genoeg kan gaan verdienen. Het is aan te raden om te kijken wat de huidige salarissen zijn voor beginners, mensen met 2 jaar ervaring en experts. Zo kun je ook zien hoeveel groeipotentie het werk heeft. 
  • Het toekomstperspectief. Als laatste is het belangrijk om af te wegen of je studie relevant zal zijn in de toekomst. Met automatisering verdwijnen er steeds meer banen, maar er komen ook steeds meer nieuwe banen bij. Wie had bijvoorbeeld 20 jaar geleden gedacht dat duizenden mensen een fulltime inkomen zouden verdienen met het maken van YouTube video’s of het bouwen van websites? Het is belangrijk om studies die geen toekomst hebben te vermijden. Je wilt niet jaren studeren om vervolgens geen werk te kunnen vinden.

Wat is de beste studie voor mij?

Wat een goede studie is voor jou hangt volledig af van jezelf, de één vindt lesgeven erg leuk en de ander wilt graag websites bouwen. Als je lesgeven erg leuk vindt dat past de studie Pabo of pedagogiek deeltijd erg goed bij jou. Als je graag websites wilt bouwen dan passen informatica-studies bij jou.

Kortom, als je een studie wilt gaan kiezen, is het belangrijk om verschillende factoren af te wegen. Zo is het belangrijk dat je gerelateerd werk leuk vindt en dat je baan een goed toekomstperspectief heeft.

advertentie
advertentie