Afbeelding

Veilig klussen, zo doe je dat!

Partnercontent

Ga je binnenkort klussen en wil je dit op een veilige manier doen? Bereid je dan goed voor. Jaarlijks zijn er 54.000 mensen die serieuze verwondingen oplopen tijdens het doe-het-zelven. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke voorbereidingen die je kan treffen om veilig en verantwoord kluswerkzaamheden uit te voeren. In dit artikel lees je welke dat zijn. 

Houd de werkruimte netjes

Voordat je begint met klussen, is het belangrijk om de ruimte waarin je werkt netjes te houden. Dit geldt voor de spullen en het meubilair in de ruimte, maar ook voor het gereedschap en apparatuur waarmee je werkt. Hou tijdens het klussen de werkruimte georganiseerd en zorg dat het gereedschap en apparatuur wordt opgeborgen wanneer ze niet gebruikt worden.

Draag de juiste kleding en gebruik goed gereedschap

Zorg ervoor dat je uitrusting gebruikt om jezelf te beschermen tegen verwondingen. Afhankelijk van de taak moet je mogelijk beschermende uitrusting dragen, zoals handschoenen, een veiligheidsbril, oordopjes of een helm. Verder is het belangrijk om geen kleding te dragen wat los, of heel wijd zit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je ergens achter blijft haken. Ook het dragen van sieraden is riskant. Het gaat er tijdens het klussen niet om dat jij er goed uit zit, maar dat de ruimte waarin je klust er goed uit komt te zien. Haal daarom wat oude, strakke kleding achterin je kast tevoorschijn, zorg dat het goed past en maak je druk om de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen. Zo voorkom je verwondingen; voorkomen is beter dan genezen!

Goede uitrusting is voor de veiligheid natuurlijk heel belangrijk, maar daar ga je geen spijker mee op de kop slaan. Dit is waar goed gereedschap om de hoek komt kijken. Het is belangrijk dat je op je gereedschap kan vertrouwen. Ideaal als je de 25 jaar oude boormachine van je oom mag lenen, maar wanneer gereedschap mankementen vertoont is het verstandig om een investering te doen in een nieuwe. Ook is het aan te raden om bij een investering niet te kiezen voor de allergoedkoopste optie, aangezien de kans groot is dat het geen goede kwaliteit is en je binnen de kortste keren weer in de winkel staat.

Lees de instructies

Als je gereedschap of apparatuur gebruikt waarmee je niet vertrouwd bent, lees dan de instructies zorgvuldig door voordat je begint. Dit kost misschien even wat tijd, maar zal ook veel tijd besparen in de lange termijn. De kans dat je fouten maakt, doordat je niet bekend bent met het gereedschap is zo een stuk kleiner. Zo maak je daardoor geen fouten die je later weer moet herstellen! Het allerbelangrijkste is bovendien dat je zo de veiligheid voor jezelf en anderen om je heen garandeert.  

Zoek hulp

Als jij je niet op je gemak voelt bij het uitvoeren van een taak, aarzel dan niet om hulp of advies te vragen aan iemand met meer ervaring. Het is beter om veilig te werk te gaan, dan later spijt te hebben. 

Houd een goede houding tijdens de werkzaamheden

Wanneer je allerlei gekke houdingen moet aannemen om je werkzaamheden uit te voeren, dan gaat er iets mis. Je gaat slordige foutjes maken en werkt op een onveilige manier. Zorg daarom dat je een stevige trap gebruikt als je op een hoge plek werkzaamheden moet uitvoeren, of voor een comfortabele ondergrond wanneer je op je knieën gaat werken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met kniebeschermers.  

advertentie
advertentie