De Doorstappers.
De Doorstappers. Picasa

Theater aan de Toog gaat door, Zijlstraat weer als theaterpodium

Podiumkunsten

HAARLEM Theater aan de Toog, het theaterfestival in vijf cafés in de Zijlstraat, gaat na een jaar uitstel door. Vier cafés en een bottleshop zetten zondag 14 november hun deuren open. De locaties fungeren deze dag als theaterpodium waar vijf theatermakers een voorstelling neerzetten.

Met een drankje in de hand naar een voorstelling kijken in een café. Een liedje vanachter de bar, of juist aan de bar? Alles is mogelijk tijdens de tweede editie van Theater aan de Toog. De deelnemende groepen worden uitgedaagd om de locatie bij het stuk te betrekken, of juist de grens op te zoeken van de rol en de functie van het café. Het café is de ‘tegenspeler’ van de acteurs en het publiek is de verbindende factor. 

“En het leuke is, je staat er als publiek middenin. Er is geen podium, verlichting of gordijn. Zodra een stuk begint, elk heel uur vanaf 13.00 uur, wordt het publiek op het verkeerde been gezet,” meldt Hans Goes, een van de organisatoren van het festival. Het gratis festival wordt geproduceerd door Goes,Sigrit de Jongh en Theo van Hoesel.

Na het uitstellen van de editie van 2020 vanwege Covid-19, is de organisatie blij dat het festival in november kan plaatsvinden. Dit jaar maakt het festival een bescheiden groei mee. Vorige keer waren er vier locaties; de cafés Wapen van Bloemendaal, De Zwaan, De Flapcan en Uiltje Bar. De Uiltje Bottleshop X Moyee is er als locatie bijgekomen. En dus ook een extra act. Goes: “We zijn er trots op dat we naast vier theatergroepen nu ook een stand-upcomedian in het festival hebben.”

Een van de acts staat in de Flapcan. Het vierde lid van het fameuze Hollandse Hits Kwartet de Doorstappers is als gevolg van een noodlottig ongeluk overleden. Geëlektrocuteerd door haar elektrische fiets. De achtergebleven leden komen nog eenmaal bij elkaar voor een muzikale hommage. Omdat het vullen van het concertgebouw te ambitieus bleek staan ze inde Flapcan. Met frisse tegenzin herdenken ze hun gevallen collega. De andere groepen zijn Theatergroep Eglentier, Project Fors, stand-up comedian Fons Haveren Tobasko. 

Theater aan de Toog is op 14 november elk heel uur vanaf 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken, maar neem wel geld mee voor een donatie in de pet van de acteurs na afloop van hun stuk. Meer informatie: www.theateraandetoog.nl

advertentie