Afbeelding
Eigen Foto

Scapino Ballet danst in Stadsschouwburg voor blinden en slechtzienden

Podiumkunsten

HAARLEM Scapino Ballet Rotterdam maakt zaterdag 27 november in Stadsschouwburg Haarlem de nieuwe voorstelling 'Casablanca' toegankelijk voor blinden en slechtzienden. In samenwerking met stichting Komt Het Zien! wordt een speciale live audiodescriptie gemaakt. Ook is er voorafgaand aan de voorstelling een speciale inleiding in de vorm van een ‘touch tour’. 

Scapino wil er zijn voor iedereen, ook voor mensen met een oogaandoening. Daarom werkt het gezelschap samen met Komt het Zien! aan het toegankelijk maken van haar voorstellingen. In 2019 was 'All Hands on Deck' de allereerste moderne dansvoorstelling in Nederland met live audiodescriptie, gevolgd door The Great Bean in 2020. Op 1 november organiseerde de Oogvereniging een webinar over de samenwerking van Scapino en Komt Het Zien!

Tasten en voelen is voor visueel beperkten belangrijk om een goede voorstelling te beleven. Daarom krijgen zij voorafgaand aan de voorstelling een inleiding waarbij dansers, kostuums & decor aangeraakt mogen worden. Tijdens de voorstelling zelf vertaalt een blindentolk de danstaal van 'Casablanca'. Via koptelefoons ontvangen blinden en slechtzienden deze informatie tijdens de voorstelling.

De film 'Casablanca' met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe gebruikt het verhaal van de Hollywoodklassieker uit 1942 als basis voor een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld. Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film, afgewisseld met  traditionele Marokkaanse Berbermuziek. Ook het bekende lied ‘As time goes by’ komt in verschillende arrangementen in de voorstelling terug.

Stichting Komt Het Zien! levert auditieve vertolkingen van podiumproducties voor blinden en slechtzienden. Een blinde dame vertelt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet volgen. Als er audiobeschrijving is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie. Geweldig!”

advertentie