Afbeelding
Eigen Foto

Dansgroep Haarlem voert ‘Dagboek 44-45’ in Schuur op na Dodenherdenking

Podiumkunsten

HAARLEM Op de avond van Dodenherdenking is vanaf 20.30 uur in de Schuur de voorstelling ‘Dagboek 44 45’ van Dansgroep Haarlem te zien. Het is de Haarlemse bijdrage aan Theater Na De Dam, een landelijke theatermanifestatie die jaarlijks plaatsvindt op 4 mei na de nationale herdenking. 

In verschillende theaters in Nederland worden na Dodenherdenking meer dan tachtig theatervoorstellingen gelijktijdig opgevoerd die inhoudelijk betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Haarlem is dat de voorstelling ‘Dagboek 44-45’. Hierin wordt het waargebeurde oorlogsverhaal verteld van verzetsheld Hetty van der Togt. Als negentienjarige jongedame werd zij in het laatste oorlogsjaar in 1944 gevangengenomen vanwege het verspreiden van illegale krantjes. Zij hield een dagboek bij over haar belevenissen in verschillende gevangenissen en kampen in die verschrikkelijke periode. Ze schreef op alles wat ze vond en smokkelde deze fragmenten tijdens haar gevangenschap op haar lichaam met zich mee. Deze fragmenten komen tot leven in de indrukwekkende dansvoorstelling ‘Dagboek 44-45’, een voorstelling over verraad, verzet, verdrukking en verdriet, maar vooral over hoop.

Verzetsstrijder Hetty belandde na haar arrestatie in 1944 in verschillende gevangenissen, waaronder het Oranjehotel in Den Haag. “Hetty omschreef haar leven in gevangenschap op kleine briefjes, stukjes karton en zelfs op toiletpapier. Ze droeg alles heimelijk op haar lichaam met zich mee met als doel om na de oorlog het verhaal verder te vertellen. De notities hebben, net als Hetty, de oorlog overleefd, maar de belevenissen bleken te aangrijpend voor Hetty om te vertellen aan haar kinderen,” vertelt choreograaf en artistiek leider van Dansgroep Haarlem Haya Maëla.“Nooit heeft Hetty over de dagboekfragmenten gesproken. Na haar overlijden in 2011, vonden haar kinderen in een tas op zolder allerlei soorten briefjes met daarop teksten en namen.”

Een dochter van Hetty, Dorien Reitsma – Hoogeweegen, werkte de teruggevonden teksten uit tot een chronologisch verhaal. Zij kwam in contact met choreograaf Haya Maëla. Haya: “We besloten er een voorstelling van te maken. Tijdens het stuk volgen we de chronologie van Hetty’s verhaal. Ik ben met mijn dansers op zoek gegaan naar de mensen achter de namen die op de notities voorkomen. We proberen een antwoord te vinden op vragen hoe je dergelijke verschrikkingen overleeft, hoe belangrijk de vriendschappen zijn die je ter plekke maakt en hoe je weer verder moet met je leven na de oorlog.”

In de dansvoorstelling straalt in elke scène wel een sprankje hoop door bij de personages. Hoop op een beter leven. ‘Dagboek 44-45’ is een verhaal dat Hetty zelf nooit kon vertellen, maar dat op 4 mei vanaf 20.30 uur verteld wordt in de Haarlemse Schuur. Voor kaarten en overige speeldata: www.dansgroephaarlem.nl

advertentie
advertentie