Afbeelding
Eigen Foto

Schalkwijk de Musical, ‘Wat het bijzonder maakt, is dat de kinderen zelf het verhaal hebben bedacht’

Podiumkunsten

HAARLEM In de aula van basisschool De Meer was afgelopen week een bijzondere voorstelling te zien. Een tiental leerlingen van verschillende Haarlemse scholen speelden samen in de voorstelling ‘Schalkwijk de musical’, een theatrale reis door de geschiedenis van Schalkwijk. 

De opening werd gevormd door een dans die het ontstaan van het leven symboliseerde. Daarop volgden de oermensen en de Romeinen, van wie respectievelijk een vuistbijl en munten werden teruggevonden bij de drooglegging van het Haarlemmermeer, vroeger Hellemeer genoemd. Een plek die meermaals overstroomde en tot twee keer toe Slot Nieuwerkerk deed verdwijnen. “Ons eigen Atlantis”, concludeert verteller Junior, die de verschillende scenes aan elkaar praat en van commentaar voorziet. 

Nadat de kinderen met een stuk bewegingstheater op Queens ‘Radio Gaga’ de industrialisatie uitbeelden en er gedanst wordt op ‘Beat It’ van Michael Jackson om de strijd over de gemeentegrenzen weer te geven, is het tijd voor het eindlied. “Nog niet de gehele geschiedenis is verteld’, bevestigt choreografe Saskia Verkijk. “We zijn gestopt begin jaren ’60, daar breekt een nieuwe periode aan, die we in een vervolgproductie vorm zullen geven”. 

“Wat dit project bijzonder maakt, is dat de kinderen zelf het verhaal hebben bedacht”, vult regisseur Rutger Visser aan. “Op basis van improvisatie, zijn de scenes ontstaan en wij hebben vervolgens teksten uitgeschreven, bijpassende muziek gezocht en dans bedacht. De basis van de voorstelling is door de kinderenontwikkeld, het is een ontdekkingstocht geworden door de rijke geschiedenis van de plek waar ze wonen”.

Een korte presentatie van ‘Schalkwijk de Musical’ zal te zien zijn op 22 mei in Stadsschouwburg Haarlem tijdens de Kindertheaterdag.

advertentie
advertentie