Afbeelding
Eigen Foto

Muzikale tocht door nachtelijk Buenos Aires in Theater De Liefde

Podiumkunsten

HAARLEM Een moeder legt haar baby te slapen; een straatjongen verkoopt rozen in Café Bach; een voor de Spaanse burgeroorlog gevluchte dichter schrijft in zijn grootste wanhoop zijn mooiste gedicht. Het zijn enkele flarden uit het muzikale verhaal dat zondag 12 juni in première gaat in het Haarlemse Theater De Liefde. 

Mezzosopraan Hetty Jansen, het Pannonica Saxofoon Quarter en percussionist Sarif Tribou nemen in ‘Nacht in Buenos Aires’ hun publiek mee op de klanken van wereldberoemde liederen en tango’s door de straten van de Argentijnse hoofdstad. De passie, drama en romantiek zijn voelbaar.

De Haarlemse mezzosopraan Hetty Jansen ontwikkelde in coronatijd het concept voor dit muziekprogramma en vond in het Haagse multi-talent Sarif Tribou een bondgenoot voor de uitwerking van ‘Nacht in Buenos Aires’. Samen wekten ze het enthousiasme van het Amsterdamse Pannonica Saxofoon Quartet, dat zich toelegt op de instrumentale vertolking van repertoire uit de rijke tango-historie en bestaat uit Arno Bornkamp (tenorsax), Miguel Ortega (altsax), Lucas Malec (tenorsax) en Juan Manuel Domínguez (baritonsax). 

Jansen speurde naar interessant vocaal repertoire. Tribou maakte de arrangementen. Hetty kijkt terug op het ontstaansproces: “Sarif en ik kwamen deze fantastische saxofonisten tegen op YouTube. Met zijn vieren evenaren ze een compleet tango-orkest. De twee Argentijnen uit het kwartet kwamen nog met bijzonder waardevolle suggesties voor te spelen stukken. Kwartet lid Arno Bornkamp zag ik als jong meisje schitteren op het Prinsengrachtconcert. Ik voel me zeer vereerd met deze mensen te mogen werken.”

Het programma put uit wat de Argentijnse muzikale smeltkroes heeft opgeleverd, met onder meer veel muziek van Astor Piazzolla en ook Carlos Guastavino. De eerste reisde af naar Parijs om lessen te volgen bij de befaamde Nadia Boulanger en componist te worden in Europese stijl om jaren later terug te keren juist als de grootste vernieuwer van de tango. De tweede volgde zijn opleiding in Argentinië maar klinkt opmerkelijk genoeg ‘Europeser’ dan Piazzolla. 

In de ‘Nacht’ klinkt ook muziek van de van oorsprong Spaanse componist Manuel de Falla die na de triomf van dictator Franco in 1939 uitweek naar Argentinië om niet meer naar zijn geboorteland terug te komen. Een bijzondere plaats is er voor de iconische tango ‘El Choclo’ van de hand van tango-pionier Ángel Villoldo. Die beleefde in 1903 zijn première in restaurant El Americano in Buenos Aires. Deze tango is sindsdien de wereld over gegaan en door talloze artiesten in verschillende versies, genres en talen uitgevoerd. 

Dat de composities niets aan zeggingskracht en actualiteit hebben ingeboet bewijst Piazzolla’s ‘Prelude voor het jaar 3001 (Rinascero)’: “Ik zal herboren worden.” Het lied dook onlangs in Palermo weer op,tijdens de Covid-19, en is ook in de actuele situatie een bron van hoop en inspiratie. Hetty: “De eerste zin uit de Prelude voor het jaar 3001 luidt: “ik zal herboren worden, op een avond in juni”. Zo voelt het ook wel een beetje, dat je hopelijk weer wat muzikale warmte kan brengen en een inspirerende uitwisseling kunt hebben met elkaar en met het publiek.”

Het muzikaal programma gaat zondag 12 juni in première in Theater De Liefde, aanvang 20.30 uur. Kaarten te bestellen via eventbrite of verkrijgbaar aan de kassa, indien voorradig.

advertentie