Roetveegpieten moeten het nieuwe normaal worden in Haarlem.
Roetveegpieten moeten het nieuwe normaal worden in Haarlem. Onno Hulshof

Zwarte Piet niet meer welkom in Haarlem

Politiek

HAARLEM De Haarlemse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een motie aangenomen die het college oproept om te zorgen dat de karakteristieke Zwarte Piet uit het Haarlemse straatbeeld verdwijnt. 

De Nederlandse Zwarte Piet was vorige week ineens wereldnieuws. Het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen en dat nieuws ging de wereld rond. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen'', aldus de Jamaicaanse Verene Sheperd. "Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben.''

De discussie speelt ook in Nederland zelf al enkele jaren en diverse steden en plaatsen hebben inmiddels besloten om Zwarte Piet in de ban te doen. Afgelopen donderdag plaatste ook Haarlem zich in het rijtje van plaatsen waar deze zwarte helper van de Sint niet meer welkom is. De afgelopen jaren zijn er in Haarlem flinke stappen gezet om het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen te maken. Bij de grote Haarlemse intocht lopen sinds twee jaar Roetveegpieten rond. De Haarlemse politiek is blij dat er geleidelijk een transformatie van de Sinterklaastraditie heeft plaatsgevonden en achtte de tijd rijp voor een volgende stap. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 juni dienden de Actiepartij en GroenLinks gesteund door de SP en PvdA een motie in met de titel ‘Sinterklaas, een feest voor iedereen.’ Deze motie is met ruime meerderheid aangenomen.

In de motie vragen de partijen het college te stoppen met het verlenen van subsidies aan organisaties van Sinterklaasvieringen als die voor een Zwarte Piet kiezen. Ook vragen de partijen om een constructieve dialoog aan te gaan met instellingen die nog steeds gebruikmaken van Zwarte Piet en deze instellingen te stimuleren om afscheid te nemen van deze figuur. Aan organisaties van Sinterklaasintochten in Haarlem wordt verzocht vanaf dit jaar Zwarte Piet niet meer af te beelden in druk, snoepgoed, sociale media, reclame-uitingen of anderszins.

Hoewel de motie werd goedgekeurd, waren er ook behoorlijk wat tegenstemmen. Veel van de tegenstemmers wilden meer tijd om deze stap in werking te laten gaan. Ook waren er tegenstemmers die vreesden dat een tegenstem als racisme zou kunnen worden uitgelegd. Dat is wat de vier partijen die de motie indienden betreft niet aan de orde. Zwarte Piet is volgens de vier partijen een voorbeeld van onbedoeld racisme. "Wij verwijten aanhangers van Zwarte Piet geen racisme", zo liet de actiepartij weten.
.

advertentie
advertentie