
Raadsleden stellen vragen over eigen Islamitische begraafplaats in Haarlem
HAARLEM De raadsleden Mostapha El Aichi (CDA) en Najim Zohri (GroenLinks) hebben vragen gesteld aan het college over een Islamitische begraafplaats in de stad. De wens voor een eigen Islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust in Haarlem of omgeving is niet nieuw en is door de Islamitische Raad Haarlem in november al onder de aandacht gebracht bij het college middels een brief. Het college heeft daar tot dusver echter nog niet op gereageerd, reden voor de twee raadsleden om daar vragen over te stellen.
Geboren Haarlemmers met een islamitische achtergrond hebben al een geruime tijd de wens om een islamitische begraafplaats met eeuwig grafrust te hebben in Haarlem of de nabije omgeving. Bij de installatie van de Islamitische Raad Haarlem op 25 februari 2020, waar ook burgemeester Jos Wienen bij aanwezig was, heeft de Islamitische Raad Haarlem de wens uitgesproken om een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust te stichten. Omdat sinds de uitbraak van het Coronavirus in maart 2020 overledenen niet meer naar het land van herkomst gerepatrieerd konden worden, is dit verlangen recent alleen maar gesterkt. Haarlemse moslims willen in Haarlem kunnen sterven en ook begraven worden.
Volgens de Islamitische Raad Haarlem wordt het niet goed begrepen dat Haarlemmers met een islamitische achtergrond niet in hun eigen stad of regio begraven kunnen worden in een graf met eeuwige grafrust. Daarom heeft de raad op 8 november 2020 een brief gestuurd naar het college, waarin zij de wens uitspreken voor het realiseren van een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust. Tot nu toe heeft het college de brief van de Islamitische Raad echter nog niet beantwoord. Daarom hebben Mostapha El Aichi en Najim Zohri nu besloten om art. 38 vragen te stellen
UITWIJKEN “Door de strikte maatregelen in verband met de coronacrisis konden uitvaarten niet plaatsvinden op de manier waarop nabestaanden dat wilden. Men moest noodgedwongen keuzes maken die niet voorzien waren. Omdat het luchtruim naar Marokko was gesloten, konden overledenen niet gerepatrieerd worden naar het land van herkomst. Men moest uitwijken naar Almere of Zuidlaren, indien men dat kon betalen, of wachten in het mortuarium op Schiphol. Veel gemeenten hebben hierop geanticipeerd door vanaf april 2020 de mogelijkheid te creëren om voor onbepaalde tijd begraven te worden op gemeentelijke begraafplaatsen, zoals in Rotterdam. Als moslim en als CDA raadslid pleit ik voor een Islamitische begraafplaats met een eeuwige grafrust in of dichtbij Haarlem”, aldus CDA-raadslid Mostapha El Aichi.
Het tekort aan islamitische begraafplaatsen is volgens GroenLinks-raadslid Najim Zohri een landelijk probleem. “In Haarlem was de roep voor een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust niet nieuw. Het belangrijkste voor nu is dat het college met de islamitische gemeenschap in gesprek gaat over het realiseren van begraafmogelijkheden met eeuwigdurende grafrust.”
De twee raadsleden willen onder andere van het college weten of zij bekend is met de wens van de Islamitische gemeenschap voor een Islamitische begraafplaats met een eeuwige grafrust en of er op dat vlak al actie is ondernomen. Ook wordt het college gevraagd of zij kennis heeft genomen van de brief van de Islamitisch Raad Haarlem en waarom er tot dusver geen reactie op gegeven is. Daarnaast zijn de raadsleden benieuwd of het Haarlemse college bereid is om in navolging van een aantal gemeentes in Nederland (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) een islamitisch begraafplaats met eeuwige grafrust te realiseren.