Afbeelding
Eigen Foto

Lange Veerstraat wordt niet permanent afgesloten voor fietsers

Politiek

HAARLEM Wethouder Robbert Berkhout wil de Lange Veerstraat niet permanent voor fietsverkeer afsluiten op tijden dat de horeca geopend is, zo heeft hij donderdag in het vragenuur van de raad laten weten. 

De gemeente Haarlem heeft de horeca in de Lange Veerstraat toestemming gegeven om de terrassen ruimer op te zetten om de vereiste anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Daardoor is er echter weinig ruimte meer over voor voetgangers en fietsers in de nauwe straat. Om de verkeersveiligheid te bewaren, heeft de gemeente de horecaondernemers in de Lange Veerstraat daarom tijdelijk de mogelijkheid gegeven om de straat met hekken af te sluiten voor fietsers. 

Liberaal Haarlem is er voorstander van om de Lange Veerstraat permanent fietsvrij te houden en heeft hier voor de coronapandemie al eens vragen over gesteld aan het college. Donderdag gooide raadslid Mirjam Otten opnieuw een visje uit en vroeg ze wethouder Berkhout of hij mogelijkheden ziet tot het permanent afsluiten van de Lange Veerstraat. Deze liet Otten echter weten dat hij de straat niet permanent gaat afsluiten voor fietsers.

Berkhout liet het Liberaal Haarlem raadslid weten: “We zetten nu hekken neer aan beide kanten van de Lange Veerstraat tijdens de openingstijden van de horeca, maar daarbuiten wordt van de straat veel gebruik gemaakt door fietsers als bijvoorbeeld doorfietsroute naar het station. Dat is met name in de ochtendspits het geval. Een volledige afsluiting is volgens mij daarom ook niet nodig en dat wordt ook niet onderschreven of gewenst door de horecaondernemers. We hebben hier vorig jaar wel een permanent verkeersverbod ingesteld, maar dat bleek lastig te handhaven omdat er niet echt duidelijke horecatijden zijn. Het gewenste effect werd toen niet bereikt, dus doen we nu met de huidige maatregelen een nieuwe poging. Een permanente afsluiting gaat niet gebeuren, dan zou je dat voor de hele binnenstad moeten instellen”. 

Berkhout benadrukte dat het afsluiten van de straat ook een tijdelijke maatregel is. Als de coronamaatregelen afgeschaald worden, dan verdwijnen ook de hekken aan beide kanten weer. Daarnaast liet hij weten dat er binnenkort spandoeken op de hekken komen met daarop alternatieve fietsroutes door het centrum.

advertentie
advertentie