
Burgemeester Wienen.
(Archief)Burgemeester Wienen: ‘Inburgering in Nederland kan beter’
HAARLEM In Haarlem gaat jaarlijks minder dan 5 procent van de beschikbare woningen naar statushouders. Dat heeft burgemeester Wienen donderdag in het vragenuur van de raad laten weten in antwoord op vragen van Trots Haarlem. Wel is Wienen van mening dat de inburgering in Nederland een stuk beter geregeld kan worden.
Sommige mensen die als vluchteling hierheen gekomen zijn, wonen hier al dertig jaar en spreken nog steeds alleen hun moedertaal.
Trots Haarlem stelde in het vragenuur dat er dit jaar in Nederland 22.000 tot 27.000 extra vluchtelingen opgevangen moeten worden. “En volgend jaar zouden dat er volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid zelfs ruim 42.000 zijn”, zo liet raadslid Sander van den Raadt weten. “Trots Haarlem zou daarom graag van de burgemeester willen weten hoe ver we in Nederland, en met name in Haarlem, zijn met de doorstroming naar huisvesting van bestaande statushouders. Wij vragen ons af welke oplossingen de burgemeester heeft in het woningtoewijzingsbeleid tussen Haarlemmers die al 8 tot 10 jaar op de wachtlijst staan en statushouders en vluchtelingen”. Daarnaast wilde Van den Raadt ook graag weten hoe de inburgering geregeld is. “Sommige mensen die als vluchteling hierheen gekomen zijn, wonen hier al dertig jaar en spreken nog steeds alleen hun moedertaal. Dat geeft échte uitdagingen voor bijvoorbeeld het volgen van een cursus of opleiding”.
BLIJ MET HUISVESTING Burgemeester Wienen liet Van den Raadt weten dat Haarlem bij is met de huisvesting van statushouders. “Op 1 januari hebben wij iedereen die wij moesten huisvesten ook daadwerkelijk gehuisvest en kunnen we weer aan een nieuwe taakstelling beginnen. We hebben geen achterstand en dat geldt voor alle gemeenten in de veiligheidsregio Kennemerland. In andere delen van het land is dat heel anders”.
Het is niet zo dat het grootste deel van Haarlemse woningen naar statushouders gaat.
Volgens Wienen moeten alle Nederlandse gemeentes zorgen voor de huisvesting van statushouders. “Wat wij daarvan vinden is vers twee, maar het moet”. Volgens de burgemeester gaat het in de Haarlemse regio hierbij om minder dan 5 procent van de toegewezen woningen. “Dat is nog steeds veel, maar 56 van de 1100 woningen zijn naar statushouders gegaan. Die woningen zouden beschikbaar komen op de markt als er geen statushouders zouden zijn, maar het is dus niet zo dat het grootste deel naar statushouders gaat”.
VERBETERING INBURGERING Over de inburgering kon Wienen melden dat die de afgelopen jaren naar zijn mening niet goed vorm heeft gekregen. “Er is door gemeentes al lange tijd op aangedrongen dat de gemeentes daar een grotere rol in gaan spelen. Per 1 januari wordt de nieuwe wet Inburgering van kracht en daarin krijgen gemeentes meer mogelijkheden hebben om de inburgering zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Het gaat dan om taal, opleidingen en het vinden van werk”.