De voorzitter van de Programmacommissie Martin de Jong het programma aan Lijsttrekker Jasper Drost.
De voorzitter van de Programmacommissie Martin de Jong het programma aan Lijsttrekker Jasper Drost. Eigen Foto

Fractievoorzitter Jasper Drost lijsttrekker voor GroenLinks Haarlem

Politiek

HAARLEM GroenLinks Haarlem heeft deze week het verkiezingsprogramma gepresenteerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Het programma heeft de titel ‘De gezonde stad-Samen voor een Duurzaam en Sociaal Haarlem’ meegekregen. Tegelijkertijd heeft de partij de kandidatenlijst voor de verkiezingen gepresenteerd met de 35-jarige fractievoorzitter Jasper Drost als lijsttrekker. 

GroenLinks Haarlem is nu met negen zetels in de gemeenteraad de grootste partij met twee wethouders in het huidige college. Bij de eerste tien kandidaten op de kieslijst zijn vijf vrouwen en vijf mannen te vinden, waaronder vier nieuwkomers.

De leden kozen via een online referendum Jasper Drost tot lijsttrekker. Hij heeft zich de afgelopen vier jaar bewezen als aanvoerder van de coalitie (GLH-PvdA-D66-CDA). Met zijn kalmte en analysevermogen weet hij volgens de GroenLinks leden anderen te overtuigen. “Hij heeft een helder taalgebruik en oog voor het juiste proces. Hij weet Linkse idealen op gebied van Duurzaamheid, Groen en Sociaal met zijn team te verwezenlijken”, zo wordt gesteld. Jasper Drost laat zelf weten: “Dit team is een ideale combi van talent en ervaring. Samen gaan we keihard aan de slag om van Haarlem een klimaatpositieve stad te maken, ervoor te zorgen dat elke Haarlemmer mee kan doen en we de wooncrisis te lijf gaan”.

De nummer twee op de lijst, journalist Ziggy Klazes, gaat voor haar derde raadsperiode. Zij is bekend vanwege haar grote sociale hart voor mensen in de verdrukking en jeugdzorg. Daarnaast is zij inventief en bekend van stadsprojecten zoals; het schillenboer-project en de Tafel van Veel ter bestrijding van eenzaamheid.

Nummer drie is huidig raadslid Sacha Schneiders-Spoor. Zij is advocaat generaal bij het gerechtshof Amsterdam en is de drijvende kracht achter de invoering van de milieuzone, 30km als standaard in de stad en het beter behoud van bomen. Op plaats vier de eerste nieuwkomer op de lijst van GroenLinks: de gedreven actievoerder van Extinction Rebellion Haarlem, dus zeer bewust van de klimaatproblemen en de urgentie van oplossingen: Janneke Barten. Nummer vijf staat huidig raadslid Peter van den Doel. Hij is cultureel ondernemer en deskundig op gebied van volkshuisvesting, cultuur en financiën.

Lijstduwer is de huidige wethouder Robbert Berkhout. Bekijk HIER het verkiezingsprogramma van GroenLinks. 

advertentie