Afbeelding
Eigen Foto

Meerwijk biedt handtekeningen aan tegen eenzijdig parkeren in de wijk

Politiek

HAARLEM De nieuwe CDA-wethouder Eva de Raadt ontving woensdag 15 december op het Leonardo da Vinciplein 670 handtekeningen tegen de plannen die er zijn om eenzijdig parkeren in te voeren in de Meerwijk. De handtekeningen werden overhandigd door Marijke ‘t Hart, voorzitter van de Wijkraad, en een drietal bewoners. “We hopen echt dat u als wethouder iets voor ons kan betekenen omdat er veel verkeerd is gegaan bij de besluitvorming rond de plannen voor IVORIM”, zo liet ‘t Hart weten. 

Een groep bewoners van Meerwijk heeft onlangs een actiegroep opgericht tegen een aantal onderdelen van de plannen voor IVORIM (Integrale Vernieuwing van de Openbare Ruimte in Meerwijk). Eén van de belangrijkste knelpunten in het plan is de aanleg van een groenstrook, zodat er maar aan één kant van de straat geparkeerd kan worden. Op die manier verdwijnen er zeker 220 parkeerplaatsen en dat zien de bewoners van de Meerwijk uiteraard niet zitten. Volgens de bewoners zijn er ook alternatieven waarbij er aan twee kanten geparkeerd kan worden, terwijl het parkeren toch ‘groen’ is. Ze verwijzen daarbij naar groene parkeerstroken in Amsterdam, waarbij er gras tussen een betonnen raster is geplant op de parkeerplaatsen.

Volgens ‘t Hart is het definitief ontwerp (DO) echter al klaar en zijn alle opmerkingen over tweezijdig parkeren afgewezen door de projectgroep. “De wijkraad heeft de tekeningen voor het definitieve ontwerp nog niet gezien, maar ze zullen in grote lijnen lijken op de tekeningen in het voorlopig ontwerp. Het is nu aan het college om het ontwerp te bespreken en door te sturen naar de commissie. We hopen met onze handtekeningenactie dan ook dat de wethouder naar de bewoners luistert en het definitieve ontwerp niet ongewijzigd doorstuurt. Mocht dat wel gebeuren, dan hopen we dat de politiek ons steunt”. 

Bij het overhandigen van de handtekeningen woensdag 15 december luisterde wethouder Eva de Raadt aandachtig naar hetgeen de bewoners van de Meerwijk te vertellen hadden en ze moest erkennen dat de communicatie tot dusver inderdaad niet goed is gegaan. Maar de wethouder kon echter verder geen toezeggingen doen, omdat zij nu de vierde wethouder is die met de plannen van IVORIM heeft te maken. “Ze heeft laten weten dat ze nog maar net begonnen is en zich eerst goed moet inlezen in de problematiek”, aldus ‘t Hart. “Wel heeft ze gezegd dat er nog niets definitief besloten is en dat de besluiten over het definitief ontwerp in januari of februari in de gemeenteraad genomen zullen worden.

Na heeft gesprek heeft de wethouder nog een rondje gelopen door de wijk met een aantal bewoners. Zij heeft zo kunnen zien waar de knelpunten te verwachten zijn. Bij het afscheid lieten de buurtbewoners nog weten dat zij door zullen gaan met acties, totdat het besluit is genomen dat parkeren aan twee kanten van de weg mogelijk blijft.

advertentie