Afbeelding
Archief

Burgemeester Wienen wordt geen staatssecretaris in kabinet Rutte IV

Politiek

HAARLEM Op social media doet al enige tijd het gerucht de ronde dat de Haarlemse burgemeester Jos Wienen onderdeel uit zou gaan maken van het kabinet Rutte IV. In het vragenuur van de raad ontkrachtte de burgemeester dit echter. Op de vraag van Trots Haarlem of Wienen op enige manier bezig is met een politieke functie elders, antwoordde de burgemeester resoluut ‘Nee’.

Trots Haarlem raadslid Sander van den Raadt, die zich nogal een kritisch uitlaat over de Haarlemse burgervader, stelde al eerder raadsvragen over de politieke ambities van Wienen. Deze liet hem destijds weten geen andere politieke ambities te hebben dan het burgermeesterschap in Haarlem. Deze week ving Van den Raadt echter signalen op dat de burgemeester het Haarlemse binnenkort toch zou kunnen verlaten voor een politieke functie elders.

“Deze week konden wij de Haarlemse burgemeester weer op tv bewonderen, bij WNL op 1. Dit keer werd hij getoond in een overzicht als CDA kandidaat voor het nieuwe kabinet. Daarnaast is ver vandaag een lijst vrijgekomen waar uw naam voorkomt als staatssecretaris Migratie. Ik wil u daarmee vast van harte feliciteren”, liet Van den Raadt weten terwijl hij een grote bos bloemen tevoorschijn haalde. Burgemeester Wienen moest Van den Raadt echter teleurstellen en liet hem weten dat hij niet benaderd is. “Dat is jammer. Voor u”, zo grapte de burgemeester gevat.

De geruchten over het feit dat Wienen staatssecretaris zou worden in het kabinet Rutte IV komen voort uit een lijst dat gemaakt is door Twitteraar en politiek liefhebber W.J. van Gent die het naar eigen zeggen samenstelde ’op basis van allerlei mediaberichten’. De lijst geeft een overzicht van welke ministers en staatssecretarissen op de twaalf ministeries zouden komen te werken, waaronder dus burgemeester Wienen als staatssecretaris Migratie. De lijst werd al snel overgenomen door GeenStijl, waarna al snel het verhaal in Haarlem op gang kwam dat Wienen onderdeel uit zou gaan maken van het vierde kabinet Rutte. 

De termijn van Jos Wienen als burgemeester loopt af in september 2022. Dan zit de vaste periode van zes jaar erop. Na deze periode kan hij eventueel herbenoemd worden.

Bjorn Warmerdam

advertentie