Jerry Kramer en Kim Göransson van Jong Zandvoort.
Jerry Kramer en Kim Göransson van Jong Zandvoort. Wijnand Burger

Jong Zandvoort: ‘het was even spannend, maar we doen mee!’

Politiek

ZANDVOORT Het was voor de nieuwe partij Jong Zandvoort nog even spannend of zij mee konden doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar na enige inspanning is het toch gelukt: er kan 16 maart op de partij gestemd worden. 

“Elke nieuwe politieke partij dient zijn naam te registreren bij de gemeente. Het centraal stembureau doet vervolgens uitspraak of zij geen bezwaar zien. Indien zij geen bezwaar zien moet het besluit worden gepubliceerd in het gemeenteblad”, zo legt de partij uit in een persbericht. Vanaf dat moment hebben belanghebbenden zes dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. “Dit proces wilden wij zo snel mogelijk afgerond hebben, zodat wanneer er iets fout zou gaan wij nog een slag om de arm zouden hebben. Er is namelijk een uiterste datum om je als partij te registreren. Na deze datum mag een partij zich niet meer registeren of wijzigingen aanbrengen. Wij hadden ons ruim voor de uiterste datum aangemeld en hebben erop aangedrongen om snel een besluit te nemen, mochten er partijen zijn die bezwaren hebben tegen onze naam.”

Het centraal stembureau heeft het besluit wel op tijd genomen, maar de gemeente is hierna vergeten het besluit te publiceren in het gemeenteblad. “Uiteindelijk is het besluit pas na de uiterste datum gepubliceerd. Wij konden vanaf dat moment niets meer wijzigen. Voor ons is toen een spannende periode ingegaan. Een landelijke partij met de naam JONG had zich al gemeld bij de gemeente en wilde in beroep gaan. Dit zou betekenen dat wij niet mee konden doen onder de naam Jong Zandvoort. Wij konden vanaf dat moment ook geen andere naam meer kiezen doordat de uiterste datum al verstreken was”, zo legt Jong Zandvoort uit. “Wij hebben hierna met de burgemeester en de verantwoordelijk ambtenaar om tafel gezeten. Zij hebben aangegeven dat zij een fout gemaakt hadden. Vanaf dat moment konden wij niet anders doen dan afwachten en vragen of er een goede advocaat op de zaak gezet kon worden wanneer het zover kwam. Uiteindelijk is er geen beroep binnen gekomen en kunnen wij opgelucht ademhalen. Jong Zandvoort doet mee!”

Lees ook: Nieuwe politieke partij ‘Jong Zandvoort’ is voor iedereen en voor een mooier dorp. (Lokaalaanzee.nl)

advertentie
advertentie