
Het monumentale pand verkeert in een zeer slechte staat, volgens erfgoedvereniging Heemschut.
(Eigen Foto
)Erfgoedvereniging Heemschut roept college op om gelijk te starten met onderhoud boerderijcomplex Noord Akendam
HAARLEM De gemeente Haarlem heeft het voornemen om op korte termijn het boerderijcomplex Noord Akendam te kopen van recreatieschap Spaarnwoude. De boerderij moet snel worden opgeknapt en is daarnaast een beoogde locatie voor de komst van een Skaeve Huse. Erfgoedvereniging Heemschut is verheugd over dit bericht, maar heeft in een brief aan het college wel gepleit om onmiddellijk aan de slag te gaan met conserveringsonderhoud en niet te wachten totdat de subsidie, eigen financiële inbreng en medewerking van eigenaar Recreatieschap Spaarnwoude rond zijn.
De monumentale boerderij werd afgelopen donderdag al in de commissie besproken naar aanleiding van een brandbrief, die Erfgoedvereniging Heemschut op 1 oktober vorig jaar aan de gemeente stuurde. Daarin riep de vereniging de gemeente op om snel actie te ondernemen. In eerste instantie was het plan van het college om een eventuele renovatie te koppelen aan de komst van de Skaeve Huse, een woonvoorziening voor uitbehandelde verslaafden. In dat geval zou er pas in 2024 kunnen worden begonnen met het herstel aan de boerderij, en volgens Heemschut is dan al te laat voor het monumentale pand dat in zeer slechte staat verkeert.
DEPLORABELE STAAT Woensdag heeft Heemschut opnieuw een brief aan het Haarlemse college gestuurd. Hierin stelt de erfgoedvereniging dat de gemeente Haarlem beter vandaag dan morgen kan starten met onderhoud van het boerderijcomplex omdat het in een deplorabele staat verkeert. “De definitieve ondergang van delen van het monumentale complex is inmiddels nabij wanneer er op korte termijn niets gebeurt”, zo stelt de erfgoedvereniging. “Wij verzochten het college om op daarom grond van de Monumentenverordening 2013 eigenaar Recreatieschap Spaarnwoude aan te schrijven om deze te verzoeken het benodigde (conserverings-)onderhoud te verrichten. Gelukkig hebben we te horen gekregen dat de gemeente met de eigenaar actie heeft ondernomen”.
Inmiddels is het onderhoud dat uitgevoerd moet worden in kaart gebracht en is een subsidieaanvraag ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel
Erfgoed (RCE) om het geheel mee te financieren. Heemschut is daar op zich verheugd over, ware het niet dat het besluit over deze aanvraag pas in maart wordt genomen. De als voorwaarde gestelde matchingfinanciering door de gemeente Haarlem en het recreatieschap is namelijk nog niet rond.
TE LAAT De gemeente heeft aangegeven pas te starten met het onderhoud aan de boerderij als alles rond is en dat zou volgens Heemschut wel eens te laat kunnen zijn. De erfgoedvereniging roept de gemeente daarom nu op om vooral niet langer te wachten. “Wij vragen de gemeente zelf de regie in handen te nemen, zelf zo snel mogelijk de opdracht te geven voor de uitvoering van het conserveringsonderhoud en dit zelf voor te financieren. Ongeacht of de subsidie van RCE komt en of het recreatieschap al dan niet meewerkt – de kosten kunnen op hen worden verhaald. Want het monument kan zich verder geen enkel uitstel meer permitteren”, zo wordt gesteld.
Daarnaast lijkt het Heemschut nuttig om nu ook een Plan B op te stellen, voor het geval de subsidie van RCE niet afkomt en/of het recreatieschap niet meewerkt.
Bjorn Warmerdam