
Archief
Wienen heeft coronabrief burgemeesters niet ondertekend vanwege ‘onjuistheden’
HAARLEM Burgemeester Jos Wienen heeft de brief die ongeveer dertig burgemeester uit het hele land woensdag aan het kabinet stuurden niet ondertekend omdat deze volgens hem enkele onjuistheden bevat. Daarnaast vindt de Haarlemse burgemeester dat hij zijn standpunt over het coronabeleid inmiddels duidelijk heeft gemaakt.
De burgemeesters van zo’n dertig steden schreven woensdag in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. De logica in het coronabeleid is zoek. Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) in een opiniestuk in de Volkskrant mede namens hun collega’s.
De ad-hocmaatregelen van de overheid trekken volgens de auteurs “een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen” in het bestuur. “Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af.”
“Wij dringen er bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien”, aldus de ondertekenaars. “Als burgemeesters kiezen wij er tot slot in overgrote meerderheid telkens voor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven met de middelen die wij hebben. Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt.”
Een naam die op de lijst van de ondertekenaars ontbrak, is die van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Donderdag lichtte hij in het vragenuur van de raad toe waarom dat het geval is. “Ik heb geconstateerd dat er een aantal onjuistheden in de brief staan, waardoor ik mijn handtekening er niet onder wilde zetten. Er staat in dat het oorspronkelijke coronabeleid van onderop moest komen en dat iedereen zelf moest kijken hoe ze daarmee om wilden gaan. En dat is gewoon niet waar. Vanaf het allereerste begin werden al maatregelen opgelegd die werden gehandhaafd. Los daarvan heb ik mij al eerder duidelijk uitgesproken. We moeten proberen om naar een andere corona-aanpak te komen en die lijn hebben we vorige week ook al vanuit de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) ingezet. We hebben dat ook aan het kabinet laten weten en het is in het Veiligheidsberaad aan de orde gekomen. De toegevoegde waarde van de brief is dus niet heel groot”.
Volgens Wienen hebben veel burgemeesters de brief ondertekend omdat ze vooral de laatste tijd erg veel kritiek krijgen op de wijze waarop ze de regels handhaven. “Ze hebben er blijkbaar behoefte aan om duidelijk te maken dat ze het eigenlijk ook wel anders willen. Als iemand dan het initiatief neemt om een dergelijke brief te schrijven, wordt daarin nogal snel mee gegaan. Ik zag echter onjuistheden, dus ben er niet in mee gegaan”.