Afbeelding
Eric Oudendijk

Bewoners Parkwijk en Zuiderpolder verstoren campagne D66: ‘Door wethouder Botter krijgen we een Domus+’

Politiek

HAARLEM Een aantal bewoners van de Parkwijk en Zuiderpolder hebben zaterdag geprotesteerd op het Beatrixplein voor de Dekamarkt. Zij ‘verstoorden’ hier een promotiecampagne van D66 in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de wijkbewoners is D66 wethouder Jur Botter er namelijk de oorzaak van dat beide wijken worden opgezadeld met een Domus+ aan de Nieuweweg 2, een opvang voor 24 alcohol- en drugsverslaafden. 

De wijkbewoners zijn het er in groten getale mee eens: de opvang is niet gewenst in de directe nabijheid van het Reinaldapark in Haarlem-Oost. “Ervaringen elders leren dat deze kwetsbare mensen gaan rondhangen in het park en rondom het winkelcentrum”, aldus wijkbewoner Wim Kleist. “Ze zijn de gehele dag bezig met het verkrijgen van middelen voor hun verslaving. Wij, de bewoners en wijkraad uit dit gebied, hebben aangegeven dat een dergelijke opvang hier niet past en er onvoldoende veiligheid en sociale controle middelen zijn om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Echter tevergeefs”.

Volgens de wijkbewoners zijn er genoeg alternatieve locaties, zoals het Schoteroog aangeboden, die ook voor de doelgroep van de opvang een betere en gelukkigere oplossing zouden zijn. “Onze inbreng werd echter gelijk door de gemeente weggewuifd als zijnde niet bespreekbaar en niet mogelijk”, zo laat omwonende Henk de Bruijn weten. “De gehele procedure heeft vanaf de start al op een zeer ondemocratische wijze plaatsgevonden. Aspirant-kopers van de boerderij waar de opvang komt zijn afgehouden en kregen de mededeling ‘dat wijzing van het bestemmingplan niet mogelijk zou zijn’. Verzoeken voor een QuickScan werden afgedaan met de mededeling dat daarvoor geen tijd is”.

Om aandacht voor hun zaak te krijgen, besloten de wijkbewoners zaterdag bij een D66 promotiecampagne te protesteren. Daarnaast is er een stemwijzer gedrukt die duidelijk maakt welke partijen voor en tegen de komst van Domus+ aan de Nieuweweg zijn geweest. Deze wordt binnenkort in een grote oplage in de omliggende zes wijken verspreid.

Bij het protest voor de Dekamarkt hadden de wijkbewoners ook een spandoek opgehangen. Toen de organisatoren van de actie even korte tijd pauze hielden, is deze echter door onverlaten weggehaald en meegenomen. “Gelukkig hangen er camera’s op het Beatrixplein, die binnenkort worden uitgelezen”, aldus Kleist. “Wij gaan aangifte van diefstal doen en adviseren het spandoek terug te brengen. Zo niet dan zullen wij de opgenomen beelden openbaar maken”. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie