De kandidaten van GroenLinks.
De kandidaten van GroenLinks. Eigen Foto

GroenLinks gaat voor een gezonde stad waar iedereen mee doet

Politiek

HAARLEM Het verkiezingsprogramma van GroenLinks Haarlem heeft als titel ‘De gezonde stad’ gekregen. Lijsttrekker Jasper Drost: “Haarlem is een geweldige stad waar we kunnen doorpakken met het duurzame beleid. De klimaatcrisis heeft het nodig dat Haarlemmers worden betrokken en onderdeel zijn van de oplossing”.

GroenLinks wil ook prioriteit aan de vele woningzoekenden in Haarlem. Drost: “We zorgen ervoor dat er de komende 10 jaar 10.000 duurzame betaalbare woningen worden gebouwd. We gaan bouwen met natuurlijke materialen, we zorgen voor samenwerking tussen bedrijven en ontwikkelaars zodat dit stukje Haarlem aan alle eisen van de buurt voldoet, inclusief die van dieren. ”

Om de leefbaarheid in Haarlem mogelijk te maken wil GroenLinks volop investeren in een bereikbaar Haarlem. “We willen toe naar een autoluwe binnenstad. Zodat kinderen gewoon weer op straat kunnen spelen. We zetten in op slimme oplossingen voor vervoer zoals fietsstraten in plaats van autostraten en éénrichtingsverkeer in de wijk. We vervoeren elektrisch in plaats van met fossiel. We plaatsen fietsrekken op parkeerplaatsen.” 

Om te zorgen dat Haarlem de doelstelling om Haarlem Klimaatneutraal te halen wil GroenLinks Haarlem in 2040 aardgasvrij zijn. Dat wil de partij doen door in te zetten op een warmtenet in Meerwijk waarbij een derde van de stad van duurzame warmte voorzien kunnen worden. Ook door grootschalige collectieve isolatie campagnes uit te voeren. GroenLinks zet in op (deel-) mobiliteitspleinen met zonnepanelen en waterstof batterijen om het net te balanceren. Daarbij wil GroenLinks dat Haarlemmers eigenaar worden van hun eigen energievoorziening, zoals in het Ramplaankwartier.  

Drost: “We willen de windmolens laten draaien door zonnepanelen en windmolens in eigendom te geven van alle Haarlemmers en die te ontwikkelen met de natuur. Samen met Haarlemmers gaan we aan de slag om Haarlem radicaal te vergroenen. Het kan ons niet groen genoeg!”

GroenLinks Haarlem is voor progressief beleid. Drost: “We zetten in op 100 procent schuldpreventie en willen eventuele schulden vanuit de gemeente niet langer meer doorsturen naar een deurwaarder en daarmee mensen de ruimte geven om weer terug in de maatschappij te komen. In Haarlem slaapt niemand tegen hun wil op straat. We gebruiken sociale ondernemingen om naast onze huidige trajecten de steun te verdubbelen en daarmee de circulaire economie in onze stad verder te versterken”. 

advertentie
advertentie