Afbeelding
Foto: Pixabay

Burgemeester Wienen wil discussie over Chinese camera’s

Politiek

HAARLEM Er hangen in Haarlem 23 Chinese camera’s en volgens burgemeester Wienen is het goed om in de raad eens te discussiëren hoe de Haarlemse politiek daar tegenover staat. Dat heeft hij donderdag in het vragenuur van de raad laten weten. 

In ruim vijftig gemeenten in Nederland hangen camera’s van de Chinese merken Hikvisionen Dahua, blijkt uit onderzoek van de NOS. De merken zijn populair maar controversieel: de camera’s zijn goed en niet duur, maar er zijn zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten. In Den Haag hangen volgens de gemeente zeker 134 camera’s, ook bij gevoelige gebouwen: onder meer bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar dagelijks ambtenaren en buitenlandse diplomaten naar binnen en buiten lopen. Ook de gemeente Amsterdam heeft dergelijke camera’s.  

Naar aanleiding van het nieuws over Chinese camera’s in Nederland, stelde GroenLinks Haarlem donderdag vragen over de situatie in Haarlem. Eerder stelden de Actiepartij, VVD en PvdA hier ook al vragen over. GroenLinks wilde donderdag van burgemeester Wienen weten hoeveel Chinese camera’s in de openbare ruimte hangen en of hij bereid is deze te vervangen door camera’s die in Europa gemaakt zijn. Daarnaast wilde de partij ook weten of het mogelijk is om helemaal geen producten uit China meer te kopen, omdat daar mensenrechten geschonden worden. 

Volgens burgemeester Wienen hangen er in de openbare ruimte in Haarlem 23 Chinese camera’s. Volgens hem is het echter lastig om deze zomaar te vervangen. “Je kunt lopende contracten niet zomaar afbreken. Dan moeten we eerst kijken hoe het met dat contract zit en we daarmee kunnen. Los daarvan vraag ik mij af hoeveel wij nog kunnen zonder dat er producten uit China bij betrokken zijn. China is namelijk een gigantische leverancier van producten op talloze terreinen. Dus ik denk dat de consequenties gigantisch groot zouden zijn als we geen Chinese producten meer aan zouden schaffen. Het lijkt me dus goed om daar eerst eens over te praten. Het is wel zo dat we sociale internationale voorwaarden toepassen. Die zijn gebaseerd op de fundamentele arbeidsnormen van de International Labour Organisation en op de mensenrechtenverdragen. Bij de inkoop van producten wordt daar ook aandacht aan besteed. Als we daar verder mee willen gaan en zeggen dat we geen producten meer willen van landen die de mensenrechten schenden, dan heeft dat grote consequenties. Het lijkt me goed om daar op een later moment nog eens over van gedachten te wisselen”. 

advertentie