Afbeelding
Eigen Foto

Meerkoet nestelt zich in omgewaaide beuk, Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat boom blijft liggen

Politiek

HAARLEM De omgewaaide monumentale beuk in de Bolwerken heeft een nieuwe bewoner: een meerkoet heeft er een nest gemaakt. Omdat de meerkoet een wettelijk beschermde vogelsoort is, heeft de Haarlemse afdeling van de Partij voor de Dieren er bij de gemeente op aangedrongen dat de boom in het water moet blijven liggen. Na enig overleg heeft de gemeente Haarlem besloten om Spaarnelanden op dit moment geen ontheffing te geven om de beuk te verwijderen, zoals het plan was. 

De Partij voor de Dieren heeft zich al eerder geërgerd aan het voornemen van de gemeente om de boom zo snel mogelijk weg te halen. “De boom ligt niemand in de weg en zal de komende jaren een (voedselrijke) broedplaats zijn voor vogels en insecten”, aldus de partij. “Ook vissen krijgen er een schuilplaats tijden het druk bevaren water in de zomer. Dat de gemeente maar niet wil loskomen van het beeld dat alles aangeharkt en opgeruimd moet zijn is teleurstellend. Vooral omdat de gemeente zegt grote ambities te hebben met het nieuwe Groen Beleidsplan”. De partij besloot daarom om aan de gemeente te vragen om de boom voorlopig in het water te laten liggen. De gemeente besloot vervolgens aan dit verzoek gehoor te geven. 

Nadat de 222 jaar oude beuk drie weken geleden door storm geveld werd, maakt de gemeente Haarlem bekend dat de boom voor hergebruik beschikbaar zal zijn. Op welke manier kon de gemeente echter nog niet vertellen. Haarlems Hout kwam snel daarna met een voorstel. Het bedrijf, dat al geregeld stadsbomen tot planken en diverse producten verwerkt, wil van de monumentale beuk graag een tafelblad of snijplanken maken, zodat de boom een tweede leven krijgt in Haarlem. Door het ingrijpen van de Partij voor de Dieren gaat dat plan nu voorlopig niet door. 

De Partij voor de Dieren hoopt bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst in de Haarlemse gemeenteraad te komen en zal zich hard maken het gemeentelijk beleid zodanig te beïnvloeden dat natuurlijke processen worden toegejuicht in plaats van dat als lastig te zien.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie