Afbeelding
Archief

Schepen voor asielzoekers blijven zeker tot oktober in Spaarne liggen

Politiek

HAARLEM De twee passagiersschepen in het Spaarne, de MS Virginia en MS Liberty Ann, die gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers, blijven zeker nog tot 1 oktober in het Spaarne liggen. Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdag in de commissie Bestuur aangekondigd. In eerste instantie zouden de schepen maar tot 1 april opvang bieden aan asielzoekers. Op die datum worden de schepen wel verplaatst naar de andere kant van het Spaarne. Ze komen dan te liggen aan de Conradkade. 

Burgemeester Wienen liet de commissie weten dat de verantwoordelijkheid van de gemeente Haarlem nu niet alleen uit mag gaan naar de nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne. “Het zoek cynisch zijn als we als gemeente Haarlem nu nieuwe mensen op zouden vangen en mensen die in Haarlem al opgevangen werden het maar uit kunnen zoeken”. Volgens Wienen is er nog altijd een tekort aan het aantal plaatsen voor de opvang van asielzoekers in Nederland. “Vorig jaar hebben wij daar uitkomst in geboden met 200 plaatsen op boten aan het Spaarne. Daarbij is gezegd dat het nooit uitgesloten is dat de periode na 1 april verlengd kan worden. Omdat er nog altijd een tekort is aan opvangplekken hebben wij, in het licht van deze nieuwe crisis, besloten om deze periode te verlengen”. 

De twee boten aan het Spaarne die opvang bieden aan asielzoekers komen per 1 april wel aan de andere kant van het Spaarne te liggen, aan de Conradkade. Volgens Wienen is er inmiddels contact geweest met de bedrijven die daar gevestigd zijn. “Het is namelijk geen plek waar een dergelijke opvang normaal gesproken zou komen, maar de bedrijven hebben aangegeven het te begrijpen en dat het mogelijk is. Het gaat natuurlijk om een noodsituatie”. 

advertentie
advertentie