Afbeelding
Eigen Foto

PvdA neemt stokje over van GroenLinks bij gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem

Politiek

HAARLEM Met achttien partijen op de stembiljetten was er de afgelopen drie dagen heel wat te kiezen voor de inwoners van Haarlem bij de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad. Naast de twaalf partijen die reeds in de raad vertegenwoordigd zijn, deden er ook zes ‘nieuwkomers’ mee: BVNL, Forum voor Democratie, Denk, Partij voor de Dieren, Heel Haarlem Groen en 50Plus. 

Waar in 2018 GroenLinks nog de grootste partij was in Haarlem met 19,9 procent van de stemmen, gevolgd door de PvdA (13,5 procent) en VVD (13 procent), heeft de Partij van de Arbeid nu de meeste stemmen gekregen in Haarlem. Althans, volgens de laatste voorlopige uitslag. Rond 1.00 uur kondigde burgemeester Jos Wienen namelijk aan dat de stemmen van 97 van de 98 stembureaus geteld waren, maar dat er bij het stembureau op het Stationsplein zoveel verschil in de tellingen zaten dat er opnieuw geteld moest worden. “En dat kan nog wel even gaan duren”, zo liet Wienen weten. 

Volgens Wienen zou de hertelling bij het stembureau echter weinig invloed meer hebben op het aantal zetels van de partijen, al waren er op dat moment wel twee partijen met slechts een stem verschil. Winnaar van de Haarlemse gemeenteraadsverkiezingen is in ieder geval de PvdA, die zeven zetels mag gaan bezetten. Tweede partij is GroenLinks met zes zetels, gevolgd door D66 met vijf zetels. De VVD werd vierde met eveneens vijf zetels. 

De Partij voor de Dieren eindigde als vijfde partij met twee zetels. Ook het CDA, OPHaarlem, SP en Jouw Haarlem kunnen op twee zetels rekenen in de voorlopige uitslag. OPHaarlem was daarmee de best scorende lokale partij. De andere lokalen, Trots Haarlem, Hart voor Haarlem en de Actiepartij hebben een zetel weten te behalen. Dat geldt ook voor de ChristenUnie, Forum voor Democratie en BVNL. Sybren van Haga liet namens laatstgenoemde partij nog weten dat hij niet geheel verrast was over de uitslag in een ‘links Marxistisch bolwerk als Haarlem’. Zoals het er nu naar uitziet komen Heel Haarlem Groen, Denk en 50Plus niet in de gemeenteraad. 

Wethouder Floor Roduner van de winnende PvdA liet na het bekendmaken van de voorlopige uitslag weten positief verrast te zijn. “We zijn echt superblij en trots dat we de grootste partij zijn geworden. Dat had ik eerlijk gezegd toch niet verwacht”. 

Was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Haarlem nog 54,5 procent, deze keer wist 52,8 procent van de Haarlemse stemgerechtigden de weg naar de stembus te vinden. De opkomst was niet alleen in Haarlem lager dan vier jaar geleden, in de meeste plaatsen in Nederland was dat het geval. De oorzaak hiervan is dat de verkiezingen overschaduwd worden door de oorlog in Oekraïne. Daardoor is er in de media veel minder aandacht besteed aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In totaal 5239 van de Haarlemse stemgerechtigden hebben op de eerste twee dagen van de gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitgebracht. Dat is zo’n 7 procent van alle Haarlemmers die mogen stemmen. In de omliggende gemeentes was dit percentage veel hoger. In Bloemendaal ging zelfs ongeveer 18 procent van de stemgerechtigden voor woensdag al naar een stembureau.

Lijst/partij en voorlopige uitslag  2022

(aantal stemmen per partij)

 1. PvdA                                10741
 2. GroenLinks                       9376
 3. D66                                   8482
 4. VVD                                  7250
 5. Partij voor de Dieren         4108
 6. CDA                                  3472
 7. OPHaarlem                       3232
 8. SP                                     2942
 9. Jouw Haarlem                  2890
 10. Hart voor Haarlem            2393
 11. Actiepartij                         1777
 12. Trots Haarlem                  1776
 13. ChristenUnie                   1568
 14. Belang van Nederland     1485
 15. Forum voor Democratie   1417
 16. 50Plus                              1106
 17. Denk                                 910
 18. Vonck                                432
Afbeelding
advertentie
advertentie