Afbeelding
Eigen Foto

Zeven procent van Haarlemmers heeft eerste twee dagen stem uitgebracht

Politiek

HAARLEM Hoewel er in Haarlem maandag en dinsdag tien stembureaus geopend waren, was de toeloop niet heel groot. ‘Slechts’ 5239 van de Haarlemse stemgerechtigden hebben op de eerste twee dagen van de gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitgebracht. Dat is zo’n 7 procent van alle Haarlemmers die mogen stemmen. Burgemeester Jos Wienen was er in ieder geval wel vroeg bij. Hij trapte maandag de gemeenteraadsverkiezingen af bij de speciaal ingerichte stemlocatie bij station Haarlem. 

Vergeleken met de andere plaatsen in de Haarlemse regio is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen de eerste twee dagen erg laag in Haarlem. In Bloemendaal ging maandag al 8,3 procent van de stemgerechtigden naar de stembus en in Heemstede was dat 6,5 procent. In Haarlem wist slechts 3 procent van de kiezers maandag de stembus te vinden. Dinsdag kwam daar geen verandering in. In Bloemendaal had ongeveer 18 procent van de kiezers aan het eind van de dag een politieke keuze gemaakt en in Heemstede zo’n 15 procent. In Haarlem bleef de teller staan op een schamele 7 procent. 

Hoewel het stemmen op de meeste plaatsen in Haarlem woensdag vlotjes verloopt, zijn er hier en daar toch kleine problemen of misvattingen. Zo kreeg het stembureau aan de Floris van Adrichemlaan op het laatste moment te maken met veel afzeggingen van vrijwilligers, zodat een klein team mensen het stembureau draaiende moet houden. Toch lukt dat tot dusver aardig. 

Buurthuis de Fjord kreeg een aantal mensen over de vloer die op zoek waren naar het stembureau. Normaal gesproken is het buurthuis inderdaad ingericht als stembureau, maar dit jaar was dat niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. Dat was echter niet iedereen duidelijk. Nadat er tien stemmers bij het buurthuis binnen waren gelopen, werd een bord buiten gezet waarop verwezen werd naar nabijgelegen stembureaus. Ook bij het Frans Halsmuseum kwamen mensen langs om te stemmen. Volgens de website van de gemeente Haarlem is het museum een stemlocatie, deze is echter een paar deuren verderop gevestigd. 


advertentie