Afbeelding
Eigen Foto

Wethouder bekijkt sanitaire mogelijkheden voor Haarlemse taxichauffeurs

Politiek

HAARLEM Het is een probleem dat al vele jaren speelt, maar toch heeft de gemeente Haarlem nog niet voor een oplossing gezorgd. De taxichauffeurs bij het Haarlemse station hebben geen enkele beschikking over sanitaire voorzieningen en zien zich dus genoodzaakt om dan maar ‘tegen de muur aan te pissen’, zoals ze zelf zeggen. Reden voor Jouw Haarlem om hier donderdag vragen over te stellen aan het college. 

In veel steden hebben taxichauffeurs in de buurt van hun standplaats de beschikking over sanitaire voorzieningen, zoals een toilet. Echter, in Haarlem is er niets geregeld voor de chauffeurs. Tussen 2014 en 2019 konden taxichauffeurs nog gebruik maken van het toilet in de parkeergarage bij het station, maar toen daar een andere exploitant kwam, werd dat toilet gesloten. De Haarlemse Taxi Vereniging heeft daar destijds tegen geprotesteerd, echter zonder resultaat. De taxichauffeurs doen hun behoefte nu dan maar tegen de muur, naast hun taxi. “Dat is helaas te ruiken. Bepaald geen goede reclame voor Haarlem”, vindt een woordvoerder van de Taxi Vereniging.

Volgens de Taxi Vereniging hebben de chauffeurs echter weinig andere keuze. Zeker de chauffeurs die tussen 1.00 en 6.00 uur rijden niet, als de horeca gesloten is. De Taxi Vereniging vraagt zich af waarom de gemeente geen mobiel toilet bij het station neer kan zetten. Dat deed de gemeente immers ook in coronatijd op de Grote markt toen het winkelend publiek en de marktkooplui door de coronamaatregelen geen gebruik konden maken van de toiletten in de horeca. 

Om het probleem op te lossen heeft de Haarlemse Taxi Vereniging contact opgenomen met toenmalig CDA-raadslid Mostapha El Aichi en Jouw Haarlem-fractievoorzitter Moussa Aynan. Deze legde het vraagstuk donderdag voor aan het Haarlemse college. Wethouder Eva de Raadt liet Aynan weten dat zij met de kwestie bezig is. “We nemen contact op met de chauffeur die geklaagd heeft en wellicht ook met de Haarlemse Taxi Vereniging. We zijn momenteel aan het bekijken of we een Dixie kunnen plaatsen of dat de chauffeurs wellicht bij de stationstoiletten terecht kunnen. Ik hou u op de hoogte van hetgeen er gaat gebeuren”.  

advertentie