Afbeelding
Eigen Foto

Gemeente Haarlem denkt na over ‘doneerringen’ voor petflesjes

Politiek

HAARLEM De gemeente Haarlem gaat bekijken of het mogelijk is om in navolging van de gemeente Leeuwarden ‘doneerringen’ voor petflessen om openbare vuilnisbakken te bevestigen. Dit heeft wethouder Meijs donderdag uit naam van wethouder Eva de Raadt laten weten in antwoord op een vraag van GroenLinks. 

Leeuwarden heeft aan de openbare vuilnisbakken zogenaamde doneerringen geplaatst. Dit zijn een soort balkonnetjes waarin plastic drankflesjes kunnen worden geplaatst. Dit dient twee doelen: het voorkomt dat de flesjes die tegenwoordig geld waard zijn bij het restafval terecht komen en het maakt het mogelijk voor mensen die dat willen om de flesjes eenvoudig in te zamelen en aan te bieden voor statiegeld. GroenLinks wilde in het vragenuur van de raad graag van wethouder De Raadt weten of zij bekend is met deze doneerringen en of ze bereid is om uit te zoeken of de ringen ook voor Haarlem een haalbare optiezijn.

Wethouder De Raadt was niet aanwezig bij het vragenuur, maar wethouder Meijs gaf ik haar plaats antwoord. Zij liet weten dat de wethouder voor openbare ruimte wel bekend is met de ringen, maar er nog geen onderzoek voor Haarlem is gedaan. “Desalniettemin klinkt het mij in ieder geval zeker sympathiek in de oren. Ik kan haar vragen om dat te gaan onderzoeken. Daar is wel de extra kanttekening dat om voor extra mankracht vraagt. Het moet ook weer geleegd worden”.

Volgens raadslid Ziggy Lazes van GroenLinks is daar echter geen sprake van. “De lol is juist dat de ringen niet geleegd hoeven worden. Dat wordt gedaan door mensen die wel wat extra geld kunnen gebruiken en ze inleveren bij de supermarkt. De ringen hoeven alleen geplaatst te worden”. 

advertentie