Afbeelding
Eigen Foto

PvdA, Actiepartij en VVD willen dat college optreedt tegen Haarlemse ‘huisbaas from hell’

Politiek

HAARLEM De Haarlemse PvdA, Actiepartij en VVD hebben het college gevraagd om daadkrachtig in te grijpen op de Zijlweg 245. Dit hebben de partijen gedaan naar aanleiding van berichtgeving van Haarlem105 over een bedwantsenuitbraak, achterstallig onderhoud, schimmel, het illegaal vragen van sleutelgeld en nog veel meer in de studentenflat.

De verhuurder van de Zijlweg 245, Van der Huizen Vastgoedbeheer, heeft een lange geschiedenis als huisjesmelker. Quote noemde hem zelfs ‘de huisbaas from hell’. De beroerde situatie in de studentenflat werd in 2018 al duidelijk in een reportage van NH Nieuws en in 2019 stelden de Actiepartij, VVD en PvdA artikel 38-vragen aan het college over de woonsituatie aan de Zijlweg. Sindsdien is de situatie er echter niet beter op geworden, zo blijkt uit contact met de bewoners.

Een uiterst gebrekkige brandveiligheid, een verwarming die niet werkt en schimmel in de douches, het is allemaal uiterst onprettig, maar de bewoners konden er nog mee leven. En ook het feit dat ze moesten betalen voor servicekosten die niet geleverd werden, zoals het lappen van de ramen en een nachtportier, namen ze maar op de koop toe. Toen er onlangs echter een uitbraak van bedwantsen in het pand plaats vond, was de maat echter vol en brachten de bewoners van de studentenflat de miserabele woonomstandigheden onder de aandacht van de media. 

De bewoners van de studentenflats leggen de schuld van de bedwantsenuitbraak bij de arbeidsmigranten die in de kelder en eerste en derde verdieping van het gebouw wonen, soms met wel drie mensen op een kamer. Deze woonruimtes vallen echter niet onder de verantwoordelijkheid van Van der Huizen Vastgoedbeheer. Overigens heeft deze wel laten weten bezig te zijn met de bestrijding van de bedwantsen.

Volgens de VVD, Actiepartij en PvdA is de maat na jaren van wanpraktijken echter vol en daarom vragen zij het college nu om daadkrachtig in te grijpen, naar voorbeeld van de Haagse Pandbrigade. De partijen vragen de gemeente om zo nodig een bestuurlijke boete op te leggen of om in te zetten op een beheerovername.

Op 9 juni stuurde het kabinet het wetsvoorstel goed verhuurderschap naar de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel kan het mogelijk maken om gebiedsgericht een verhuurdervergunning in te voeren. Gezien de ernst van de situatie op de Zijlweg zien de drie partijen dan ook graag dat deze verhuurdervergunning zo snel mogelijk in Haarlem ingevoerd wordt.

advertentie