Afbeelding
Eigen Foto

Haarlemse gemeenteraad roept noodtoestand uit voor biodiversiteit

Politiek

HAARLEM We hebben in Nederland een klimaatcrisis, maar ook een biodiversiteitscrisis. Alleen door die crises in samenhang aan te pakken kan het tij gekeerd worden. Daarom dienden de Partij voor de Dieren, Actiepartij, OPHaarlem, GroenLinks en PvdA woensdag tijdens de raadsvergadering de motie ‘Noodtoestand voor de biodiversiteit’ in om het versterken van biodiversiteit hoge prioriteit te geven. Deze motie werd met een meerderheid aangenomen. 

In Nederland is in 120 jaar tijd 85 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid planten en dieren verdwenen en wordt een derde van de diersoorten met uitsterven bedreigd. Daardoor dreigen hele ecosystemen in te storten. Dat zal ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid, het welzijn en de portemonnee van de mens. Vele bloeiende planten en bomen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van bestuiving door insecten, ook fruit en groenten zoals appels, peren, aardbeien, meloenen, courgettes, pompoenen en tomaten.

In de stad kunnen kan veel gedaan worden om dieren en de natuur te helpen. Zo kan nieuwbouw voorzien worden van ingebouwde nestgelegenheid voor vogels en met klimplanten tegen gevels en schuttingen kunnen veel beestjes een plek krijgen. “Groen en verdichting kunnen en moeten bij stedelijke ontwikkelingenhand in hand gaan”, aldus raadslid Janneke Moedt van de Partij voor de Dieren. Ook inwoners kunnen veel doen om de natuur in de stad te helpen: “Minder tegels in de tuin en meer inheemse planten. En de verharding die overblijft niet met groene aanslagreiniger te lijf gaan. Dat kan ook prima met bijvoorbeeld azijn of met zand”.

De aangenomen motie verzoekt het Haarlemse college het versterken van de biodiversiteit op te nemen in al haar beleid -wanneer relevant- en het versterken van de biodiversiteit hoge prioriteit te geven. Daarnaast wordt het college ook verzocht de door de gemeenteraad uitgeroepen noodtoestand voor de biodiversiteit actief uit te dragen in alle netwerken waarin zij verkeert. Ook moet het belang van versterken van de biodiversiteit bij de Rijksoverheid benadrukt worden. “Het college zou het Rijk moeten verzoeken om lokale overheden zowel financieel als op het gebied van regelgeving de benodigde middelen voor het versterken van biodiversiteit te geven”.

advertentie
advertentie