Afbeelding
Archief

Aantal opvangplekken voor Oekraïners in Haarlem groter dan aantal vluchtelingen

Politiek

HAARLEM Er zijn in Haarlem meer opvangplekken voor vluchtelingen uit het door oorlog getroffen Oekraïne dan er vluchtelingen zijn die in de stad opgevangen moeten worden. Dat heeft burgemeester Jos Wienen woensdag in het vragenuur van de raad laten weten in antwoord op een vraag van Trots Haarlem.

Volgens raadslid Sander van den Raadt is hem ter ore gekomen dat er in Haarlem mensen zijn die aangegeven hebben dat vluchtelingen uit Oekraïne willen opvangen, maar nu al drie maanden geen reactie hebben gekregen. “Die mensen wachten maar en geven nu op omdat ze denken dat de opvang niet meer nodig is. Hoe kan dat?” zo wilde hij van burgemeester Wienen weten.

Deze liet van den Raadt weten dat de opvang van de vluchtelingen niet door de gemeente wordt geregeld, maar door Takecarebnb. “Zij hebben inderdaad aanmeldingen die nog niet kunnen worden doorgegeven aan mensen die zich daarvoor hebben opgegeven. De reden daarvoor is dat Takecarebnb in drie gemeentes eerst een pilot heeft uitgevoerd om te kijken wat zich voordoet en waar we op voorbereid moeten zijn, zodat alles goed gaat als de opvang grootschalig gebeurt. Daarna willen ze een landelijke uitrol van hun concept, maar het is nog de vraag of dat nodig is. Op dit moment zijn er namelijk meer plekken beschikbaar dan er vluchtelingen uit Oekraïne zijn. Mochten er meer vluchtelingen komen, dan zal de pilot ook in Haarlem worden uitgerold want ik ben het met u eens dat de opvang bij particulieren te prefereren is boven vervelende noodmaatregelen. Overigens zijn die momenteel niet in zicht. De gemeente Haarlem werkt hard aan voldoende plekken en heeft die ook”. 

advertentie
advertentie