Afbeelding
Eigen Foto

BVNL-raadslid vraagt burgemeester Wienen zich uit te spreken over polariserende tweet

Politiek

HAARLEM Het Haarlemse BVNL-raadslid Joey Rademaker heeft burgemeester Jos Wienen gevraagd om zich uit te spreken over een tweet van mederaadslid Maarten Wiedemeijer. De PvdA-er noemde Wybren van Haga op Twitter ‘een extreemrechtse huisjesmelker.’ Volgens Rademaker werkt een dergelijke tweet uitsluiting en polarisatie in de hand. Hij vraagt Wienen dan ook om Wiedemeijer als voorzitter van de raad te wijzen op de geldende fatsoensnormen binnen de gemeenteraad. 

Volgens het BVNL-raadslid doet Wiedemeijer met zijn tweet bewust aan dubbele framing. "Mijn partijleider heeft niets op met extreemrechts", zo zegt Rademaker. "Iedere verwijzing daarnaar raakt dan ook kant noch wal en is een goedkope manier om niet te hoeven spreken over de gevolgen van aanhoudende bevolkingsgroei. Demografen, waaronder oud-CBS-hoofddemograaf Jan Latten, stellen dat het absorptievermogen is bereikt. We kampen met een gigantische woningnood, een onder druk staande verzorgingsstaat en hebben een enorm tekort aan leraren, agenten en zorgpersoneel. Met het trekken van de rascismekaart zijn de inwoners van Haarlem niet geholpen, noch Henk en Ingrid, noch Achmed en Fatima".

Ook het feit dat Van Haga een huisjesmelker zou zijn, kan volgens Rademaker naar ‘het Rijk der Fabelen’ verwezen worden. "Van Haga is met niets geboren in de Haagse Schilderswijk en is door keihard te werken gekomen waar hij nu is. Bovendien is hij 7 jaar lid geweest van onze raad. Een periode waarin hij zijn sporen meer dan heeft verdiend. Het geeft geen enkele pas om zo uit te halen naar een oud- collega.”

Het BVNL-raadslid stelt dat het stelselmatig stigmatiseren van zijn partijleden de veiligheid in het geding brengt. “Onlangs is er een man het huis van Van Haga binnengedrongen. Bij mijn installatie tot raadslid heerste er bij mijn aankomst bij het stadhuis een vijandige sfeer jegens de nieuwe fractie van BVNL. En dat terwijl wij met onze idealen, waarmee je het uiteraard niet eens hoeft te zijn, knokken voor het belang van zowel Haarlem als Nederland. De burgemeester was onlangs nog spreker in De Grote of Sint Bavokerk voor een symposium, dat geheel in het teken stond van ‘Verdraagzaamheid in tijden van polarisatie’. Ik hoop dan ook dat hij met het tot de orde roepen van de heer Wiedemeijer laat zien dat het hem menens is, zodat we inhoudelijk het debat kunnen voeren in de Haarlemse gemeenteraad.”

advertentie
advertentie