Afbeelding
Archief

PvdD maakt zich hard tegen afschot van konijnen bij golfclub Zandvoort

Politiek

ZANDVOORT De Noord-Hollandse Partij voor de Dieren eist opheldering over het doodschieten van konijnen op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort. De provincie verleende de ontheffing omdat de konijnen schade zouden veroorzaken aan de golfbaan. Volgens de partij is schade door konijnen op een golfterrein echter goed te voorkomen met een konijnen werend raster, of het herstellen van holes. De partij vindt het onbegrijpelijk dat niet wordt gekozen voor een diervriendelijke oplossing.

Statenlid Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren: “De golfclub zit midden in de duinen. Daar zítten konijnen en als je al zo nodig per se daar wil golfen, accepteer dan de aanwezigheid van dieren en ga op zoek naar diervriendelijke oplossingen. Die zijn er namelijk. Maak het leven van dieren sowieso niet ondergeschikt aan een spelletje.”

De partij wil weten waarom de provincie wederom voor afschot heeft gekozen in plaats van voor diervriendelijke oplossingen te kiezen. Bijvoorbeeld door het terrein te omrasteren met een konijnen werend raster en de konijnen te verplaatsen naar de omliggende natuur. Of, zoals andere golfclubs doen, het accepteren graafschade door konijnen, door de holes regelmatig langs te lopen en de kuiltjes weer dicht te maken.

De golfbaan ligt midden in de natuur en is vrijwel geheel omsloten door Natura-2000 gebied. Dit is een Europees netwerk van natuurgebieden waarin flora en fauna de ruimte krijgen. Hier is de aanwezigheid van konijnen natuurlijk en te verwachten. Bovendien zijn er nauwelijks nog konijnen in het natuurgebied en staat het konijn als bedreigde diersoort inmiddels op de zogenaamde Rode lijst. Konijnen hebben als begrazers een belangrijke functie in het gebied. Het afschot zal ook konijnen uit het omliggende duin kunnen treffen.

De partij wil nu van de provincie weten of zij de mening deelt dat konijnen sowieso niet moeten worden gedood nu ze als rode lijstsoort worden bedreigd. Zoon: “Wij vragen de provincie om de ontheffing in te trekken en in overleg te gaan met de Kennemer Golfclub over te nemen maatregelen.”

Overigens is het niet voor het eerst dat er ophef is over het afschieten van konijnen op de golfclub. Eerder protesteerde Natuurbelang Nederland hier al tegen. 

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie