Afbeelding
Joost Verhagen/BDU

Burgemeester reageert op rechterlijke uitspraak over situatie rond Bloemehovekliniek

Politiek

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen heeft donderd tijdens het vragenuur gereageerd op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem over het beleid met betrekking tot demonstraties rond Beahuis & Bloemehovekliniek. Hij deed dat naar aanleiding van vragen van zowel D66 als Jouw Haarlem en de SP. Zij vroegen zich af hoe de burgemeester kijkt naar de uitspraak van de Haarlemse bestuursrechter, waarin gesteld werd dat hij de demonstraties rond de abortuskliniek wel degelijk mocht beperken maar dat het verplaatsen van de manifestatie naar de overkant van de Herenweg te ver ging en beter gemotiveerd moest worden.

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) riep de burgemeester meermalen met klem op om tegen de beslissing in hoger beroep te gaan, desnoods tot aan het Europees Hof, om duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden die de gemeente heeft om intimidatie rond de kliniek te voorkomen. De burgemeester wilde daar tijdens het vragenuur nog geen uitsluitsel over geven. De uitspraak van de Haarlemse rechtbank wordt volgens hem eerst nauwkeurig bestudeerd. De gemeente heeft vanaf het moment dat de uitspraak is gedaan nog 6 weken de tijd om een hoger beroep in te stellen.

Meryem Çimen (D66) wilde daarnaast weten of er een voorlopige voorziening moet worden getroffen, om te zorgen dat de oude situatie waarbij de acties van de religieuze activisten aan de Herenweg blijven tot er in een eventueel hoger beroep duidelijkheid komt. Ook vroeg Çimen specifiek naar de uitspraak in de zaak van Pro Life Heemstede. Deze organisatie mocht volgens het vonnis helemaal niet in haar demonstratierecht beperkt worden, omdat er van deze acties niet vast is komen te staan dat het voor ongeregeldheden zorgt rond de kliniek. Ze wilde weten of dat betekent dat de gemeente nu tegen elke individuele activist een dossier zou moeten gaan opbouwen.

Burgemeester Wienen gaf daarop aan dat het niet nodig is om een voorlopige voorziening te treffen, omdat de rechtbank in het vonnis heeft aangegeven dat hij de demonstraties rond de kliniek wel degelijk mag beperken, maar zijn besluit beter dient te motiveren. Het opbouwen van individuele dossiers noemde de burgemeester ‘onwenselijk’.

Joost Verhagen

advertentie
advertentie