Afbeelding
Archief | pixabay

Haarlemmer die Maduro doodschoot in hoger beroep

Rechtbank

HAARLEM De 34-jarige Mitchell van R. uit Haarlem, die op 13 december tot 13 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op Gregori Lindomar Maduro (31), heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn straf. Ook zijn handlanger, de 34-jarige Haarlemmer Serkan Ö, heeft hoger beroep aangetekend tegen de 18 maanden detentie die hij opgelegd kreeg. 

Het lichaam van de destijds 31-jarige Gregori Maduro werd op 7 april 2020 gevonden in de Mooie Nel, een maand nadat hij door Van R. vermoord was. Van R. is ook veroordeeld voor het wegmaken van het lichaam, het voorhanden hebben van harddrugs en een automatisch vuurwapen. De rechtbank legt hem voor alle feiten 13 jaar gevangenisstraf op. Serkan Ö werd vrijgesproken van moord/doodslag op het slachtoffer, maar werd wel tot een gevangenisstraf van 18 maanden veroordeeld voor het samen met Van R. wegmaken van het lichaam (medeplegen). 

Gregori Maduro woonde in een loods van Van R. De bewuste avond was Ö bij hem in de loods, omdat het slachtoffer geld wilde van Van R. Dit liep uit de hand en daarop heeft Ö Van R. laten komen, die vervolgens een doorgeladen wapen meebracht. Van R. schoot het slachtoffer van korte afstand neer. Volgens Van R. heeft hij uit noodweer gehandeld. Hij zou zich hebben moeten verdedigen tegen het slachtoffer. De rechtbank ging hier echter niet in mee. De rechter oordeelde dat hij de aanval op een andere manier had kunnen oplossen door in de grond of lucht een waarschuwingsschot te lossen. Of met behulp van Ö, zoals al eens eerder succesvol was gebeurd. 

Samen met medeverdachte Serkan Ö wikkelde Van R. het slachtoffer in een camouflagezeil en maakte dit vervolgens dicht met ductape en metaaldraad. Daarna hebben ze het lichaam vervoerd met een busje naar een bootje en verzwaard met stenen in de Mooie Nel, niet ver van de plek waar het misdrijf plaats vond, laten afzinken.

Naast de celstraf van 13 jaar, moet Van R. aan de twee kinderen van het slachtoffer ook nog schadevergoedingen betalen van 20.000 euro per kind aan affectieschade en de kosten van crematie. Of de straf in stand blijft, blijkt in maart wanneer de twee Haarlemmers opnieuw voor de rechter komen. 

advertentie