Afbeelding
Archief | pixabay

Organisatoren spirituele bijeenkomst met dodelijke afloop krijgen taakstraf

Rechtbank

HAARLEM De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag twee organisatoren van een ayahuasca-retreat, De Rus Dejan B. (58) en de Italiaanse Francesca M. (33), in een Haarlemse woning veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Op de laatste dag van de spirituele bijeenkomst is een van de deelnemers overleden door gebruik van ayahuasca in combinatie met andere middelen. De verdachten stonden niet terecht voor de dood van deze deelnemer.

Dejan B. en Francesca M. organiseerden samen retreats waarbij aan deelnemers ayahuasca werd gegeven. Aan het gebruik van het theedrankje kleven grote risico’s. De werkzame stof DMT staat in Nederland bekend als harddrug.

Volgens de rechtbank heeft de man de ayahuasca na vermenging met water uitgedeeld aan de deelnemers. De rol van de vrouw bestond onder meer uit het uitnodigen en begeleiden van de deelnemers. De bijeenkomsten hadden volgens de rechters een bedrijfsmatig karakter.

Hoewel het duo niet strafrechtelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor het overlijden van een van de deelnemers van de retreat, onderstreept dit volgens de rechtbank wel het gevaar dat van de stof uitgaat.

advertentie
advertentie