Afbeelding
Foto ter illustratie

Dertien jaar cel geëist voor neerschieten van Dirk Zwitser

Rechtbank

HAARLEM In de Haarlemse rechtbank is vrijdag dertien jaar celstraf geëist tegen de 32-jarige Hadley van N. voor de doodslag op Dirk Zwitser (45). De Haarlemmer werd op 9 mei vorig jaar door Van N. met een omgebouwd gasalarmpistool door het hoofd geschoten. Zwitser overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. 

Volgens Van N. is hij op 9 mei 2021 naar de Beeksteeg, waar hij Zwitser heeft neergeschoten, gereden nadat hij het idee had gekregen dat Zwitser ruzie had met zijn ex. Hij kreeg dat idee naar aanleiding van een aantal appjes die hij van zijn ex had gekregen. Toen hij de vrouw belde, zou het volgens Van N. hebben geklonken alsof zij in nood verkeerde.

Van N., die op dat moment flink wat cocaïne had gebruikt, besloot naar de Haarlemse binnenstad te rijden, waar hij zijn ex samen met Zwitser zag staan. Volgens hem leek het of ze op dat moment ruzie met elkaar hadden. Hij pakte een omgebouwd gasalarmpistool uit de auto en schoot Zwitser door het hoofd. Waarom hij dat deed, weet Van N. niet precies. Volgens hem zou het een combinatie van drugs, paniek en eerdere ruzies geweest zijn. Van N. kende Zwitser verder nauwelijks. 

Zwitser overleed twee dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen en laat twee zonen na. Zijn overlijden had een grote impact, getuige de stille tocht die voor hem werd gehouden en de massale opkomst bij de uitvaart.

De rechter eiste vrijdag 13 jaar cel tegen Van N. Te hoog, zo vindt zijn advocaat. Volgens hem zou er geen sprake van opzettelijkheid zijn geweest. Van N. zelf liet weten dat iedere straf die hij krijgt terecht is. “Spijtig genoeg komt Dirk Zwitser niet meer terug”. De rechter doet 13 juni uitspraak. 

advertentie