
De Reddingsbrigade: ‘Die mooie zee heeft ook gevaarlijke kanten’
ZANDVOORT Het strand en de zee is voor veel mensen een bron van vreugd. En voor de lokale ondernemers brengt het toerisme natuurlijk veel geld in het laatje. “Maar die mooie uitgestrekte zee heeft ook gevaarlijke kanten,” zegt Ernst Brokmeier. Brokmeier is vicevoorzitter en perschef van de Zandvoortse Reddingsbrigade. “Alhoewel we er alles aan doen om het te voorkomen, verdrinkt hier toch gemiddeld één persoon per jaar. We kunnen de zwemmers alleen maar wijzen op de gevaren van stromingen en de muien, die door de aantrekkende werking van de maan en de zon soms verraderlijk zijn.”
MOEILIJKHEDEN Zelfs geoefende zwemmers kunnen daardoor in moeilijkheden komen. Nooit tegen de stroom inzwemmen is het devies, maar vaak raakt de zwemmer in paniek en probeert men zo snel mogelijk weer terug naar het strand te zwemmen. De plaats tussen de zandbanken, waar muien aanwezig zijn, wisselt ook steeds. Dat kan veroorzaakt worden door een storm, door een springvloed of door een strakke noorderwind, die de zandbanken afschuurt en verandert.
De mensen luisteren over het algemeen goed naar onze adviezen
Soms wordt er als waarschuwing een gele of rode vlag gehesen. “Wij adviseren een gele vlag te hijsen als wij de zee gevaarlijk achtten. Dat kan zijn als de wind van land komt of er (te) hoge golven zijn. De rode vlag komt gelukkig niet vaak voor. De burgemeester moet daar opdracht voor geven. Dat doet hij in nauw overleg met de reddingsbrigade. Als de rode vlag uitgaat, betekent het dat het verboden is de zee te betreden. Helaas kunnen wij als reddingsbrigade niet handhavend optreden, maar de mensen luisteren over het algemeen goed naar onze adviezen. Gelukkig krijgen we dan ondersteuning van de boa’s en politie”.
Voorlopig zijn er voldoende vrijwilligers voor de toezichthoudende taken. “Maar we kunnen altijd nog meer leden gebruiken. Dat komt omdat de strandbezoekers, vooral ’s avonds, langer op het strand blijven. Ook duurt het strandseizoen langer. Onze posten blijven soms wel tot eind september open. Daarnaast zijn er de laatste jaren veel meer watersporters, zoals zeezeilers en (kite) surfers op zee actief. Tot slot hebben we het soms druk om weggelopen kinderen weer met hun ouders of verzorgers te herenigen”.
In één jaar tijd kan iemand Lifeguard worden. “Je moet dan wel over minstens over een zwemdiploma beschikken. Eerst wordt je junior Lifeguard. Je mag dan aan allerlei opleidingen beginnen. Die worden je als lid van de reddingsbrigade gratis aangeboden. Dat zijn het Lifeguard diploma en de EHBO opleiding. Je leert verder over de weersgesteldheden en de gevaren die baders en zwemmers bedreigen, je leert over de werking van de getijen en hoe de bewaking op het strand verloopt.”
Wie alle opleidingen met goed gevolg doorlopen heeft, wordt senior Lifeguard. “Dan kun je aan de opleidingen schipper, chauffeur en ten slotte een opleiding volgen om op de waterscooter te mogen varen. Als je verder wilt doorstromen kun je aanvullende cursussen volgen tot dag- en postcommandant.”
Helaas vindt er ook wel eens een traumatische gebeurtenis plaats. “Het is niet altijd duidelijk hoe onze leden hierop reageren. We hebben een intern begeleidingsteam. Daarin evalueren we het voorval met de betrokkenen en we houden ze verder goed in de gaten. Maar als er aanleiding voor is roepen we de hulp in van het externe Team Collegiale Ondersteuning (TCO) van de veiligheidsregio. Mocht er verder nog aanleiding voor zijn dan kunnen zij door verwijzen naar een professionele hulpverlener.”
Over de huisvesting van de huidige posten zijn onderhandelingen gaande met de gemeente. “Gekozen is voor twee posten. De post Piet Oud (Noord) zal gerenoveerd worden. De huidige reddingspost Zuid voldoet niet meer aan de huidige eisen van een veilige, Arbo vriendelijke reddingspost. De nieuwe post zal verder richting zee gebouwd worden ter hoogte van de strandpaviljoens. Alle voorzieningen voor een doelmatig gebruik zullen daar aanwezig zijn, zodat het reddingswerk naar behoren uitgeoefend kan worden. Als het niet tegenzit, zal de bouw voor de start van het badseizoen 2022 klaar zijn. Toevalligerwijze zal dat samenvallen met het 100-jarig bestaan van onze brigade. Dat zal dus een groot feest worden”, besluit Brokmeier.
Wie geïnteresseerd is om Lifeguard te worden, kan contact opnemen via: opleidingen@zrbb.info