Het bestuur van de Zandvoortse Reddingsbrigade vierde zondag een feestje.
Het bestuur van de Zandvoortse Reddingsbrigade vierde zondag een feestje. Wijnand Burger

Zandvoortse Reddingsbrigade bestaat 100 jaar: ‘alleen door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers’

Recreatie

ZANDVOORT De Zandvoortse Reddingsbrigade (ZRB) is op 27 maart 1922 opgericht. Moest men zich honderd jaar geleden nog met een roeiboot door de branding zien te worstelen, nu staat er een professionele organisatie klaar met vier snelle motorboten, twee waterscooters, twee landrovers en nog veel meer reddingsmateriaal. Op het strand staat in de beginjaren nog een linnen tent, daarna komt een houten post op palen, maar tegenwoordig zijn er twee vaste posten met een EHBO afdeling. Tijdens een korte bijeenkomst op zondag 27 maart wordt bij Reddingspost ‘Piet Oud’ stilgestaan bij de oprichting en wordt het jubileumjaar gestart. 

Mevrouw Nel Luttik (84) krijgt het 70 jaar lidmaatschap speldje opgespeld. Ze wordt op haar zesde jaar al lid van de ZRB. Ze moet in die tijd met trein of bus naar Overveen voor haar zwemlessen. Bij de ZRB heeft zij haar man Dik leren kennen, waarmee ze later een drogisterij begon op de hoek Zeestraat/Brugstraat. Als er dan mensen uit het water gehaald moesten worden, liet Dik alles uit zijn handen vallen en vloog naar het strand. Nel moest de zaak dan draaiende blijven houden.

Dat kan eigenlijk alleen maar door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers.

TOMELOZE INZET “De zee blijft gevaarlijk en er worden nog steeds veel mensen uit de zee gehaald,” zegt voorzitter Cees Winkel. “Dat kan eigenlijk alleen maar door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers, want de ZRB draait alleen maar met vrijwilligers. Vaak zijn hele families lid en betrokken zijn bij de ZRB.”

Ook burgemeester David Moolenbergh houdt een toespraak. “De reddingsbrigade is een onlosmakelijk onderdeel is van de veiligheidsketen op het strand. We werken hier met zoveel partijen samen om het strand veilig te houden. Er is een goede samenwerking met de politie, handhaving en strandpachters. Iedere stranddag zijn er op de reddingsposten veel mensen aanwezig om mensen te redden en weggelopen kinderen op te vangen. Dat vergt een enorme organisatie en is zeker niet iets vanzelfsprekend.”

Naast het hijsen van de speciale jubileumvlag door voorzitter Cees Winkel, Burgemeester Moolenburg en mevrouw Luttik, wordt een nieuwe reddingsboot in gebruik genomen. Het is de ZRB RIB 6, die door de reddingsbrigade zelf ontworpen is. “Zo staat de bok (stuurinrichting) niet in het midden, zodat er plaats is om iemand liggend te vervoeren,” zegt Ernst Brokmeier, perswoordvoerder van de ZRB. “Ook is de communicatieapparatuur op de achter-beugel gebouwd. Hij heeft goede zee-eigenschappen door de gewichtsverdeling zodat hij goed in de branding en bij het bankengebied kan varen. Tenslotte is de maatvoering zo, dat hij in onze zeecontainers past.”

In het jubileumjaar zullen nog veel activiteiten volgen met onder andere een receptie op 9 juli.

Door Wijnand Burger 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie