Voor zwemmen in het Spaarne kan je nu nog een boete krijgen van 140 euro.
Voor zwemmen in het Spaarne kan je nu nog een boete krijgen van 140 euro. Ad Timmers | Archief

Legaal zwemmen in het Spaarne? College onderzoekt rivierzwembad

Recreatie

HAARLEM Een duik nemen in het Spaarne is nu nog verboden. Het kan een fikse boete opleveren voor degene die toch de verkoeling opzoeken met deze temperaturen. Tijdens dagen zoals we deze en vorige week gehad hebben, is die verleiding wel erg groot. Toch is er nog hoop dat er ooit gezwommen kan worden in de rivier van Haarlem. Het net aangestelde college gaat namelijk onderzoeken of en waar er een ‘rivierzwembad’ aangelegd kan worden. 

Dat blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord, dat vorige week bekend werd gemaakt. Daarin is onder meer te lezen dat er meer open sportparken, Cruijffcourts, jeu de boules banen, boksballen en bootkamp voorzieningen in de openbare ruimte moeten gaan komen. Daarnaast zou het openbare zwemwater ook meer toegankelijk gemaakt moeten worden. 

Gedacht wordt aan een ‘rivierzwembad’ dat in de buurt van het pontje tussen Schalkwijk en Heemstede/Haarlem-Zuid zou moeten komen. Daar waar het Spaarne breed genoeg is. De Actiepartij, een van de coalitiepartners, heeft dit idee opgedaan in Parijs, waar al een soortgelijk rivierenzwembad is. Een deel van de rivier de Seine wordt daar afgeschermd door steigers waar schepen ruim voorbij varen. “De plek is nu al populair bij de jeugd, die zeker met dertig graden het niet kan laten om even een plons te nemen. Ook al weten ze dat het gevaarlijk en eigenlijk ook verboden is”, zo denkt raadslid Danny van Leeuwen. “Maar je kunt niet alleen regels bedenken om dingen te verbieden. Je wilt ook denken hoe kan ik het mogelijk maken.”

Het college gaat de mogelijkheden onderzoeken. Tot het zover is, hamert de gemeente vooral op de veiligheid want de afgelopen coronajaren is het zwemmen in het Spaarne behoorlijk populair geworden. 

advertentie
advertentie